80% din cererile inregistrate in 2011 au fost depuse de debitori, spre deosebire de situatia la nivel national, unde proportia a fost de 50%. Datoriile bancare ar putea scoate pe piata o avalansa de active in acest an.
Lichidatorii judiciari anunta un numar record de insolvente in 2012, pe baza estimarilor din primele luni ale anului. Potrivit unei statistici date publicitatii recent de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), numai in luna ianuarie au fost deschise 3.000 de insolvente, in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului 2011. "Din pacate, va fi un numar mare de proceduri de insolventa in 2012 si vor fi societati importante. Dupa trei ani de criza financiara si economica, nu mai pot fi bagate sub pres societatile care au fost tarate mai departe. Trebuie sa ne intrebam daca mai pot fi bagate sub pres societatile care au fost tinute sub pres", a declarat Arin Stanescu, presedinte UNPIR.
In 2010-2011, in Romania au fost inregistrate peste 40.000 de cereri de insolventa. Spre exemplu, in 2010, a fost ceruta insolventa pentru circa 21.500 de firme. In jumatate din cazuri, ea a fost solicitata chiar de debitori. Procentul a fost si mai mare in 2011: creditorii au depus 9.100 de cereri, iar debitorii, 11.700 de cereri.

Reactii in lant

In ce priveste judetul Dolj, situatia este alta. Conform statisticilor, in 2011 au fost depuse circa 1.000 de cereri de insolventa, din care mai putin de 200 au fost facute de creditori. Peste 80% din cereri au fost ale debitorilor. In majoritate, insolventele se termina cu faliment, dupa cum a precizat Carmen Popa, presedintele UNPIR Dolj. "Multe societati profitabile au optat pentru reorganizare. Criza s-a prelungit insa, si acest lucru s-a vazut. Doar 3% din insolvente au fost reorganizari reusite, 97% din ele s-au terminat cu faliment. Cele mai multe falimente au fost inregistrate pe piata de imobiliare, materiale de constructii, mobila si electrocasnice", a spus presedintele UNPIR Dolj. Lichidatorii afirma ca, din cauza blocajului, foarte putini creditori ajung sa-si recupereze banii. Creditorii garantati, salariatii si creditorii bugetari au prioritate sa fie platiti. Marea masa a creditorilor negarantati, cum ar fi furnizorii de marfa, echipamente, materii prime, nu au aproape nici o sansa sa-si recupereze banii prin procedura falimentului. Anul 2012 ar putea fi insa atipic. "Bancile creditoare nu au vrut sa valorifice activele in pierdere, asteptand ca piata sa-si revina. Au rostogolit datoriile de la an la an, de la bilant la bilant. Acum cred ca nu se mai poate", a mai spus Carmen Popa. Aceasta este de parere ca in perioada urmatoare numarul cererilor de insolventa ar putea sa creasca spectaculos, pentru ca multe firme au ajuns la fundul sacului din cauza crizei prelungite. "Sunt reactii in lant, blocajul afecteaza pe toata lumea. Spre exemplu, sunt multe firme, in special de constructii, care nu recupereaza sau recupereaza greu TVA-ul de la bugetul de stat sau cele locale. In cel mai bun caz, se fac compensari. Banii lichizi nu circula si apar blocaje", a concluzionat presedintele UNPIR Dolj.