Romanii care lucreaza in strainatate se intorc in tara pentru ca firmele la care sunt angajati ii trimit sa lucreze aici, a declarat un reprezentant al Camerei de Comert si Industrie in cadrul unei conferinte de presa.
Pe de alta parte, Laurentiu Plosceanu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor si Con-structorilor (ARACO), sustine ca salariile medii pe care le obtin angajatii din domeniul constructiilor ar trebui sa creasca de la 200 de euro, cat sunt in prezent, la sume cuprinse intre 400 si 450 de euro, in urmatorul an si jumatate, si sa ajunga la nivelul celor oferite in Polonia sau Ungaria.
Aceasta crestere este necesara pentru a reduce migratia fortei de munca catre state unde salariile sunt mai mari in acest domeniu si pentru a rezolva criza fortei calificate de Pentru Plosceanu a precizat ca ARACO va propune institutiilor europene un set de mecanisme prin care recrutarea de personal din Romania sa se faca diferit fata de pana acum.
In prezent, exista firme specializate in recrutarea fortei de munca din Polonia si Romania, acest proces ar trebui sa se faca pe proiect, prin subcontractare cu firmele unde lucreaza angajatii, pentru ca acestea i-au pregatit, sustine Plosceanu. De asemenea, firmele romanesti ar trebui sa acceseze fonduri europene pentru pregatirea angajatilor, pentru a compensa lipsa fortei de munca.
In ceea ce priveste piata con-structiilor, vicepresedintele ARACO estimeaza o crestere de 25-30% in acest an, care se va mentine si in 2007. (S.N.)