Firmele romanesti si maghiare din domeniul constructiilor vor putea participa impreuna la licitatii, incepand din noiembrie. Luna viitoare, cele doua tari vor semna un protocol de infiintare a unui „euro-cluster“, adica o asociatie profesionala in acest domeniu, a declarat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax. Infiintarea unor astfel de asociatii ar putea rezolva o problema cu care se confrunta tara noastra, respectiv criza locurilor de munca in constructii, firmele putand aduce forta de munca din Ungaria, care este la 100 de kilometri, decat din alte parti, a aratat Borbely. Ministrul a explicat ca firmele de constructii duc oameni de pe un santier pe altul si nu gasesc forta de munca. Acestea vor trebui sa se pregateasca pentru fondurile structurale care vor veni in tara noastra in urmatorii sase ani si care vor avea o valoare de 17 miliarde de euro. Salariile muncitorilor vor trebui sa creasca, precum si perfectionarea lor profesionala, altfel vom depinde de altii pentru a asigura forta de munca, a mai spus Borbely.
In ceea ce priveste functionarea sistemului, pe baza unor criterii obiective, lista cu firmele membre ale clusterului va fi pusa la dispozitia investitorilor si administratiilor publice, care vor sa stie ce fel de firme vin la licitatii, a aratat Borbely.
Clusterul va functiona pe principiul reciprocitatii, fiind format din firme de constructii din Ungaria si Romania. Cadrul legal, precum si banii vor fi asigurati de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. In cadrul clusterului vor circula informatii privind licitatii organizate in Romania si Ungaria, iar firmele se vor asocia pentru a participa la construirea unor obiective. Astfel, potrivit lui Borbely, sansa de participare este mai mare daca exista informatii si daca firmele se intalnesc.