Lentoarea cu care s-au miscat autoritatile judetene in infiintarea Autoritatii de Transport Judetean creeaza posibilitatea ca la licitatia pentru concesionarea traseelor din judet sa participe si firmele de transport din tara, care le pot "sufla" operatorilor locali principalele rute de transport.

La sfarsitul lunii aprilie vor avea loc licitatiile pentru impartirea traseelor de transport judetean la nivelul intregii tari. Judetul Galati nu poate spera deocamdata sa participe la licitatie intrucat pana la aceasta data nu a fost creata Autoritatea Judeteana de Transport. De suferit vor avea deopotriva calatorii si firmele de transport judetean, care si-au vazut dat peste cap programul.

"Situatia este foarte dificila. Ma suna operatorii sa le comunic programul de transport. Ei erau obisnuiti sa-l cunoasca de la sfarsitul anului. Nu toti au aflat ca atributiile au fost preluate de comisia de transport judetean din cadrul Consiliului Judetului. Nu s-a infiintat inca Autoritatea de Transport Judetean si asta poate avea consecinte negative asupra transportatorilor locali. Ce se poate intampla? Autoritatea care organizeaza licitatiile electronice va scoate, pe 30 aprilie, la licitatie traseele din judete. Daca Galatiul nu va putea participa, se va organiza o noua licitatie, la care vor putea participa toate firmele de transport interesate din tara. Nu va spun ca sunt firme foarte puternice, care pot castiga usor, ceea ce ar duce la faliment firmele galatene, care tocmai ce si-au achizitionat microbuze pentru a corespunde noilor cerinte", ne-a declarat seful Autoritatii Rutiere Romane, filiala Galati, Vasile Ertagan.

Transportul judetean ar putea ajunge la cheremul firmelor din tara

Consiliul Judetului Galati a facut primii pasi, destul de tarziu am spune noi, pentru intrarea in legalitate. Conform informatiilor furnizate de presedintele institutiei, Eugen Durbaca, a fost creata comisia care se ocupa de transportul judetean, urmand ca in viitorul apropiat sa fie aprobata si o hotarare pentru crearea Autoritatii Rutiere Judetene (ARJ).

"In urmatoarea saptamana voi convoca o sedinta de indata pentru hotararea ce priveste crearea Autoritatii de Transport Judetean. Lucram deja si la programul de transport judetean", ne-a precizat presedintele CJ Galati.

Din pacate ar putea fi prea tarziu intrucat, dupa infiintarea ARJ, este nevoie si de avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, care va veni cel mai probabil in luna iunie. Galatiul risca astfel sa piarda trasee importante in transportul judetean sau chiar pe toate in favoarea unor firme din alte zone ale tarii, asa cum s-a intamplat pe ruta Galati-Braila. Pe acest traseu s-a instituit un monopol al unor firme din Braila, care majoreaza periodic pretul biletelor fara sa dea explicatii nimanui.