La sediul Patronatului IMM Constanta a avut loc ieri o conferinta de presa la care au fost prezenti Iulian Groposila, presedintele PIMM, Ioan Badica, seful Inspectoratului de Concurenta Constanta, precum si alti membri ai echipei de conducere a PIMM Constanta. Cu aceasta ocazie, Groposila a declarat ca au aparut deja destul de numeroase cazuri de firme de consultanta care presteaza servicii catre agenti economici constanteni, in vederea pregatirii proiectelor necesare accesarii fondurilor structurale europene, servicii de o calitate indoielnica. Aceste firme de consultanta specializate doar in tepe elaboreaza cateva hartii la dosarul pentru solicitarile de finantare din fonduri structurale europene si apoi sisteaza definitiv orice alta prestatie, in ciuda faptului ca pretind si incaseaza onorarii considerabile, a aratat presedintele PIMM Constanta.

La aparitia acestor tepe din domeniul consultantei au concurat mai multi factori. Astfel, printre cauzele acestor escrocherii se numara absenta oricaror reglementari legale in domeniul consultantei si mai ales faptul ca multe dintre contractele incheiate de agentii economici cu firmele de consultanta contin clauze ce pot fi usor utilizate si mai ales interpretate in folosul societatilor de consultanta si in detrimentul clientilor, a precizat Adriana Arghirescu, vicepresedintele PIMM Constanta. In plus, abundenta fondurilor structurale a declansat si un apetit considerabil diversilor intreprinzatori romani, care nu au nici in clin nici in maneca cu activitatea de consultanta si mai ales cu cea de elaborare a unor proiecte pentru accesarea de fonduri structurale europene, a specificat Iulian Groposila.

Exemple de tepari

De altfel, presedintele PIMM Constanta a dat si doua exemple concrete de firme care dau tepe in acest nou domeniu al consultantei in probleme legate de accesarea fondurilor europene. Este vorba despre o firma din Targu Mures care contacteaza agenti economici din toata tara, inclusiv din judetul Constanta. Dupa ce le solicita o suma destul de substantiala de aproape 1000 RON, firma mureseana inscrie agentii economici in baza ei de date, chipurile pentru a le sprijini in elaborarea proiectelor necesare accesarii de fonduri europene. Numai ca dupa ce agentul economic se decide sa faca un proiect eligibil din punct de vedere al fondurilor structurale europene, firma de consultanta din Targu Mures se face ca ploua, adica intrerupe orice contact cu clientul ei, in ciuda faptului ca acesta din urma achitase suma mentionata pentru a fi inscris in baza de date a celor ce urmeaza a fi sprijiniti in elaborarea proiectelor. Cel de-al doilea exemplu se refera la un agent economic care a depus un dosar la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est din Braila, in vederea accesarii unor fonduri nerambursabile. Numai ca firma de consultanta angajata prin contract nu a facut decat doua-trei hartii la dosar si dupa aceea a dat bir cu fugitii si mai ales cu onorariul substantial platit anticipat de client.

Posibile abuzuri de pozitie dominanta ale marilor lanturi de retail

De aceea, PIMM Constanta a decis sa monitorizeze foarte strict modul cum isi desfasoara activitatea aceste firme de consultanta si sa promoveze in special acele firme care fac parte din IMM Bussiness Center (retea creata de Consiliul National al IMM in urma cu doi ani). In cadrul acestui organism se va oferi consultanta de specialitate agentilor economici in ceea ce priveste clauzele contractelor pe care acestia urmeaza sa le incheie cu firmele de consultanta, pentru a nu fi inselati ulterior de catre aceste firme care activeaza in domeniul consultantei. Un alt subiect al conferintei de presa a fost protocolul pe care PIMM Constanta l-a semnat ieri cu Inspectoratul de Concurenta si situatia marilor lanturi de hipermarketuri. Dupa cum se cunoaste, cu ceva timp in urma s-a declansat scandalul lanturilor de retail, prin conditiile abuzive pe care acestia le-ar impune furnizorilor si nu numai. De aceea, Consiliul Concurentei a demarat o ancheta in aceasta privinta, ancheta care trebuie sa determine daca este vorba despre o pozitie dominanta pe piata a acestor lanturi de retail si daca aceasta situatie se confirma se va stabili in ce masura marii retaileri au savarsit vreun abuz de pozitie dominanta, a adaugat Badica. Seful Inspectoratului de Concurenta a mai spus ca se urmareste si in ce masura au fost incalcate de catre hipermarketuri prevederile Legii Concurentei, mai ales in ceea ce priveste impunerea in mod solidar a taxelor de raft sau a livrarii de marfuri de la furnizori, la cele mai mici preturi de pe piata.