Confruntati cu spectrul falimentului, dezvoltatorii imobiliari cauta metode pentru a supravietui pe o piata inghetata. Noua gaselnita este acceptarea apartamentelor vechi plus o diferenta de bani in schimbul celor nou-construite.

Nimeni nu mai vinde nimic, nimeni nu mai cumpara nimic. "Gheata la mal", striga la unison firmele de constructii care s-au vazut prinse cu garda jos de criza. Implicate in proiecte rezidentiale pe care au inceput deja sa le construiasca sau sa le contracteze, firmele nu stiu pe unde sa mai scoata camasa. Si atunci s-au gandit la o varianta. Sa vanda apartamentele noi in schimbul celor vechi, plus o diferenta de bani care poate fi de 30-40% din valoarea apartamentului vechi. Adica, vrei un apartament de trei camere care costa 200.000 de lei? Il oferi pe cel vechi firmei constructoare, care ti-l evalueaza, si achiti diferenta cash. Pe cat de atragatoare este ideea, pe atat de greu este de pus in practica. "Aceasta metoda se numeste buy-back. Incercam sa o implementam, asa cum am mai facut inainte, in urma cu vreo doi ani. Atunci nu s-a reusit, din cauza cresterii constante a preturilor. Acum, preturile s-au stabilizat, dar avem alta problema. Exista blocaj pe piata imobiliara. Eu nu cred ca in acest an se va apela la aceasta solutie", a declarat Stefan Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare din Romania. Acesta a precizat ca inainte de punerea in practica a metodei, agentia imobiliara prin intermediul careia se vand apartamentele trebuie sa semneze un protocol cu dezvoltatorul imobiliar.

Sefu’, n-aveti ceva de lucru?

Unul dintre "jucatorii" de pe piata constructorilor din Craiova, Razvan Tugui, patronul Edeca Group, se plange ca partea rezidentiala a afacerii a murit. "Paradoxal, fata de anii trecuti acum este foarte multa forta de munca, pentru ca s-au intors muncitorii din tari straine. Dar ce sa le dau sa lucreze, ca nu mai am cui sa vand? Inainte erau aroganti, ne rugam de ei sa lucreze pentru noi si cereau sume mari de bani. Acum ne intreaba ei: 'Sefu’, nu aveti ceva de lucru?'", a declarat Tugui. Potrivit acestuia, firmele de constructii va trebui sa abandoneze o perioada sectorul rezidential si sa se axeze pe lucrari pentru institutii. "Partea rezidentiala a murit. Populatia are bani, dar sta pe ei din mai multe motive. De teama sau ca sa astepte o scadere si mai mare a preturilor. In prezent, in centrul Craiovei, pretul pe metrul construit a scazut de la 1.500 la 1.000 de euro", a mai precizat Razvan Tugui. Acesta crede ca, pe langa problemele cauzate de criza, disensiunile dintre patronii olteni adancesc si mai mult efectele nefaste ale acesteia. "In aceasta perioada vor creste firmele mici si vor muri cele mari, deoarece, spre deosebire de primele,  acestea au angajati, personal TESA sau credite la banci. Din cauza rautatii oltenesti, nu exista colaborare intre firme. Aici e vorba de furat caciula una alteia. Se bat pe licitatii, vin cu preturi mici, apoi se scumpesc materialele de constructii, nu mai fac fata si dau faliment", a incheiat Tugui.