Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 45% in ultimele opt luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 8,43 miliarde de euro. Cu toate acestea, autoritatile sunt optimiste si considera ca pe termen lung importurile masive, in special cele de tehnologie, vor impulsiona atat productia interna, cat si exporturile. Chiar presedintele Traian Basescu a recomandat ieri firmelor romanesti sa investeasca in achizitii de inalta tehnologie pentru a face fata competitiei din celelalte state membre UE la integrare.
Patronii romani se pare ca au urmat deja sfatul presedintelui si au cumparat tehnologie din afara. Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, importurile de masini si echipamente mecanice si electrice, cat si de aparate de inregistrat si reprodus sunetul si imaginile au crescut cu 31,2%, ajungand la circa sase miliarde de euro in ultimele opt luni fata de perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, deficitul comercial a crescut cu aproximativ 45% in aceasta perioada, soldul negativ al balantei comerciale atingand valoarea de 8,43 miliarde de euro.
In balanta au cantarit negativ si importurile de produse minerale (titei si gaze), care au crescut cu 29%, la peste patru miliarde de euro, si cele de mijloace si materiale de transport, care, cu o crestere de 33%, au depasit doua miliarde de euro. Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert, arata ca importurile pentru investitii in economie si cele pentru aprovizionarea industriei ocupa o pondere de peste 74,4% in totalul importului. Iar aceste importuri, desi inclina negativ balanta comerciala, pe termen lung sustin atat expansiunea exportului, cat si imbunatatirea structurii acestuia in favoarea produselor cu complexi-tate si valoarea adaugata mai mare, mai spune Winkler. Ideea potrivit careia aceste importuri confirma tendinta de consolidare continua a competitivitatii produselor romanesti pe pietele externe este sustinuta atat de Winkler, cat si de Basescu.

Exporturi mari in tarile dezvoltate

In ceea ce priveste performantele industriei si economiei romanesti, seful statului a mentionat insa ca Romania intra in UE cu un handicap "relativ mare" din punctul de vedere al posibilitatilor de a exporta produse alimentare in UE. Cu toate acestea, valoarea exporturilor realizate in perioada 1 ianuarie-31 august 2006 a depasit 16 milioane de euro, fiind in crestere cu 17,3% fata de perioada similara a lui 2005, potrivit unui comunicat al Departamentului de Comert Exterior (DCE). Produsele care au contribuit cel mai mult la cresterea exportului din ultimele opt luni sunt cele din industria navala. Exporturile de aceste produse au crescut cu 91,85%, insumand peste 203 milioane de euro. Exporturile de produse metalurgice, textile, mobila, produse din lemn, produse alimentare si bauturi au scazut insa. Pe de alta parte, au crescut exporturile de produse fabricate in industriile de tehnologie medie-inalta, cu complexitate si valoare adaugata mai ridicata, se mai arata in comunicatul DCE. De remarcat ca exportul Romaniei a fost orientat in proportie de 78,57% catre tarile dezvoltate. Principalele piete la export au fost Italia, Germania, Franta, Marea Britanie si SUA.