Firmele care au inchiriat plajele de pe Litoral au programate in acest an investitii de peste 35 milioane de lei, nerespectarea acestor obligatii putand duce la rezilierea contractelor, potrivit unui comunicat al Directiei Apelor Dobrogea-Litoral.
Potrivit comunicatului, operatorii de pe Litoral trebuie sa achizitioneze utilajele pana la 16 iunie. Astfel, firmele care au castigat licitatiile pentru inchirierea plajelor trebuie sa achizitioneze utilaje de curatenie si igienizare a zonei, cabine de schimb, recipiente pentru colectarea gunoiului si sa amenajeze spatii pentru agrement nautic.
Totodata, turistii trebuie sa aiba la dispozitie umbrele, skijet-uri, hidrobiciclete, canoe, ambarcatiuni cu vele sau cu motor, sezlonguri sau beach-baruri.
Reamintim ca hotelierii si agentiile de turism au contestat intr-un apel comun Ordonanta de Urgenta a Guvernului 19/2006 ca fiind pornita pe un principiu gresit si nedrept fata de hotelierii care au investit pana in prezent in administrarea plajelor.
In opinia reprezentantilor turismului de pe Litoral, inchirierea plajelor a condus la situatia ca turistii sa nu poata beneficia de nici un fel de confort pe plaja, hotelierii fiind pusi in situatia de a nu mai pune la dispozitie pachetul de servicii pentru care tour-operatorii straini au optat si au platit inca de anul trecut. Efectele ar fi deteriorarea iremediabila a Romaniei ca destinatie turistica si compromiterea totala a sezonului 2006 cu repercusiuni inevitabile pentru anii urmatori, spun reprezentantii din turism in apelul adresat autoritatilor centrale.
Ei cer revenirea de urgenta la modul de administrare a plajelor de catre hotelieri, asa cum a fost pana in 2005. (D.E.)