Camera de Comert, Industrie si Agricultura a facut public topul firmelor galatene care si-au crescut zerourile din conturi in ultimul an si care si-au folosit inteligent forta de munca pentru a obtine profit. In acest top exista firme la care directori generali sau administratori sint si oameni politici.

Intre primele 100 de firme clasate dupa cifra de afaceri se numara atit societati comerciale cu capital privat, cit si societati aflate inca in portofoliul statului sau al Consiliului Local sau Judetean. In ordinea descrescatoare a societatilor ierarhizate dupa cifra de afaceri si conduse de oameni politici cunoscuti se numara: Electrocentrale Galati SA, avind ca director general pe consilierul judetean PC Cristian Istrate, inscrisa cu o cifra de afaceri de peste 280 de miliarde de lei vechi. Urmeaza Santierul Naval Damen SA, condus de consilierul local PSD Gelu Stan, avind o cifra de afaceri de peste 220 de miliarde de lei vechi. In acelasi clasament este inscrisa Intfor SA, unde director general este democratul Andrei Lisinschi, fostul candidat pentru Primaria Galati, societatea avind o cifra de afaceri de peste 89 de miliarde de lei vechi, dar si firma Profiland, a aceluiasi om politic, cu o cifra de afaceri de peste 75 de miliarde de lei vechi. AFDJ, condusa de democratul Mihai Ochialbescu, are o cifra de afaceri de 38 de miliarde de lei vechi, in timp ce societatea edilitara Apa-Canal, condusa de consilierul PC Ion Stefan, a inregistrat o cifra de afaceri de peste 32 de miliarde de lei vechi. Transurb, societatea locala de transport urban condusa de consilierul judetean PC Genica Totolici, a avut o cifra de afaceri de peste 23 de miliarde de lei vechi. Tot o conservatoare, fosta social-democrata, a reusit sa-si inscrie firma intre primele 100, cu o cifra de afaceri de peste 17 miliarde de lei vechi - Conexland, unde administrator este consilierul judetean Anca Ene. Firma fostului presedinte al Otelului Galati, apropiat al PSD, Nicolai Boghici, Amerom, a inregistrat o cifra de afaceri de peste 14 miliarde de lei.

Profituri bune

In topul firmelor cu profit in 2005, conduse de oameni politici galateni, apar: Santierul Naval Damen - Gelu Stan - PSD - peste 21 de miliarde profit, Electrocentrale Galati - Cristian Istrate - PC - aproape 11 miliarde profit, Profiland - Andrei Lisinschi - PD - peste doua miliarde profit, Dunarea SA - Sandu Traian - PNL - 1,5 miliarde de lei profit, Administratia Pietelor Agroalimentare - dr. Emil Popa - PNL - 1,3 miliarde profit, Silvano - Radu Cosca - PC - 944 milioane profit, Drumuri si Poduri - George Kramer - PNL - 849 milioane profit.

Se spune ca de multe ori rampa economiei o constituie politicul, iar topul CCIA Galati demonstreaza ca exista o relatie de reciprocitate intre politica si afaceri.