Pentru a valorifica oportunitatile oferite de integrarea in Uniunea Europeana si a diminua amenintarile aferente acestui proces, IMM-urile din Romania trebuie sa apeleze la mecanisme si instrumente manageriale si de marketing similare cu cele utilizate de firmele din aceasta zona a Europei. Fara nicio indoiala, un asemenea mecanism, deosebit de eficient, il reprezinta portalurile de afaceri, larg utilizate in Uniunea Europeana.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in colaborare cu Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie (ANIMMC), au proiectat un asemenea portal pe intregul parcurs al anului 2005. Acest portal, denumit "Portalul de solutii si servicii pentru IMM-uri", a fost lansat in luna aprilie 2006. Este un portal de solutii si servicii si formeaza un mecanism complex, operat printr-un sistem informatizat performant, prin care se faciliteaza furnizarea si obtinerea de informatii, solutii, servicii de catre firme.
Ioan Mintas, vicepresedintele CNIPMMR, ne-a comunicat ca portalul realizeaza, pentru cei inscrisi in baza de date, accesul la informatiile, serviciile si solutiile furnizate de ceilalti agenti economici si de organizatiile din sistemul sau. Accesul se face online, fiecare firma poate contacta prin internet partenerii potentiali de afaceri si/sau furnizorii de servicii si solutii. Utilizarea portalului de catre intreprinzatori le aduce multiple avantaje, dintre care mentionam: vanzarea de produse la noi clienti, in conditii avantajoase, cumpararea de materii prime mai ieftine, de calitate mai buna, acces la numerosi clienti si furnizori imposibil de contactat fara portal, obtinerea de credite, finantari prin leasing, garantii, obtinerea in timp util de informatii privind lansarea de licitatii pentru obtinerea de finantari nerambursabile din Romania si Uniunea Europeana, obtinerea de servicii de consultanta juridica, financiara, manageriala, marketing etc. mai rapide, de calitate foarte buna si la costuri rezonabile, obtinerea de servicii de training in diferite domenii, acces la numeroase informatii fiscale, bancare, legislative, marketing, manageriale etc. pe care altminteri nu le-ar obtine, informare asupra ultimelor evenimente care vizeaza IMM-urile, organizate la nivel national si international.
Firmele oradene care doresc sa se inscrie in Portal o pot face solicitand formularul de inscriere, disponibil la sediul CLIMMO (0359.439.493/ [email protected]). Din motive legate de organizare si de introducerea corecta a datelor, numai firmele care au completat si stampilat Formularul de inscriere in original vor fi mentinute pe site.