Incredibil si totusi adevarat! Se afla in topul celor mai profitabile firme si totusi au doar cate un salariat. In aceasta situatie se afla trei firme care ocupa locurile 2, 7 si 10 in topul celor mai bune 20 de microintreprinderi. Primele trei clasate in topul intreprinderilor mari sunt ArcelorMittal, Arabesque si Santierul Naval Damen. Cele mai multe dintre firmele prezente in clasament sunt din municipiu si doar sase sunt din judet.

Ca in fiecare an, Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii Galati a intocmit un clasament al celor mai profitabile 20 firme din judet pentru fiecare dintre cele patru categorii de intreprinderi - mici, mijlocii, mari si macrointreprinderi. Potrivit declaratiilor presedintelui IMM-urilor Galati, Marian Filimon, doar 30% dintre firmele prezente in top sunt prezente noi, restul fiind societati care fie si-au pastrat pozitiile din anii anteriori, fie au urcat sau au coborat una sau mai multe pozitii. O situatie sub semnul intrebarii este cea in care se afla trei firme care au doar cate un angajat si totusi au profit record, ocupand pozitiile 2, 7, 10 in clasamentul microintreprinderilor.

Topul bogatilor

Primele trei locuri in clasamentul intreprinderilor mari au fost ocupate de ArcelorMittal, Arabesque si Santierul Naval Damen Galati. De asemenea este de remarcat ca firmele care au reusit sa intre in topul celor mai profitabile 20 sunt din municipiu si doar una, clasata pe locul 18, este din judet. Printre societatile prezente in topul IMM-urilor la aceeasi categorie se numara Galmopan, Beyler si ICMRS Galati.

Criterii de selectare

Criteriile dupa care au fost selectate firmele declarate "fruntasele" economiei galatene in 2006 au fost respectate cu strictete. Astfel, in primul rand au fost eliminate din start firmele care au datorii la bugetele publice mai mari de 10% din cifra de afaceri. In cazul clasamentelor pentru microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii s-a avut in vedere definitia IMM-urilor din Ordonanta 27/2006 pentru modificarea Legii 346/2004, care prevede ca numarul salariatilor sa fie intre 0 si 249, sa realizeze o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro echivalent in lei sau sa detina active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 de milioane de euro.