Sefii Fiscului doljean explica faptul ca incasarile la buget au crescut pentru ca au avut loc mai multe executari silite, dar si pentru ca agentii economici au venit de bunavoie sa-si plateasca darile catre stat.

Directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu, a explicat, in cadrul primei conferinte organizate de la instalarea in functie, ca in luna mai 2009 au crescut incasarile catre bugetul consolidat fata de mai 2008, pentru ca s-au marit sumele provenite din executarile silite "in toate formele stabilite de lege". El a mai spus ca s-au majorat incasarile si datorita "cresterii gradului de conformare la plata fata de aceeasi luna din 2008, intaririi disciplinei financiare prin cresterea actelor de control, dar si reducerii cauzelor de evaziune fiscala. Atunci cand agentii economici sunt verificati, nu gresesc sau gresesc mai putin". Incasarile catre bugetul consolidat al statului au fost in mai 2009 de 153,95 milioane de lei, fata de aceeasi luna din 2008, cand economia "duduia", dar s-au incasat 135,85 milioane de lei. Eugen Calinoiu a mai spus ca s-au diminuat sumele reprezentand rambursari de TVA, respectiv se aplica masuri de compensare cu alte obligatii fiscale pe care firmele le au de achitat catre Finantele doljene. Daca ne raportam la ultima luna normala, si anume martie (aprilie este luna de trimestru, cand isi platesc impozitele si microintreprinderile), incasarile Fiscului au scazut, ceea ce arata ca economia judetului nu "duduie" deloc. In martie 2009 s-au incasat catre bugetul consolidat 157,57 milioane de lei, iar in mai - 153,95 milioane de lei, deci mai putin cu cateva milioane de lei.

Regularizarea impozitului pe venit - o urgenta

Directorul coordonator adjunct al Activitatii de Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului, Mihai Antonescu, a precizat ca multi contribuabili primesc in aceasta perioada acasa plicuri cu informatii despre impozitul pe venit, pentru ca in acest an regularizarea se face mai rapid, dupa cum au dictat sefii de la Bucuresti. Este vorba despre persoanele care au depus, pana la jumatatea lunii mai, declaratia de impunere pe anul trecut, din care reies veniturile obtinute de persoanele fizice din mai multe surse. "Am avut o circulara de la ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala - n.r.), prin care ne cereau sa urgentam chestiunile legate de regularizarea impozitului pe venit. De regula, suma care se restituie contribuabililor este mai mare decat cea catre DGFP Dolj", a spus Antonescu.

Megacontroale

De cand s-a reorganizat controlul fiscal in cadrul Finantelor doljene, inspectia fiscala are un "impact deosebit" in indicatorii pe ultimele luni, a spus directorul coordonator adjunct al Activitatii de Inspectie Fiscala din cadrul DGFP Dolj, Ioan Filipescu. El este de parere ca verificarile in mediul privat sunt eficiente si ca sunt selectate firmele care fac obiectul inspectiilor fiscale in functie de "anumiti indicatori de risc si pe baza informatiilor fiscale pe care le detinem din mai multe surse: Garda Financiara, Politia Economica, ANAF. Cele mai expuse domenii sunt legate de comertul cu metale feroase si comertul cu cereale". Fiscul a crescut si numarul controalelor, dar s-au majorat si sumele incasate in urma acestor inspectii fiscale, spune conducerea DGFP Dolj.

Achizitiile intracomunitare, cheia fraudelor fiscale

Filipescu a mentionat ca fraudele fiscale cele mai mari se fac la achizitiile intracomunitare, mai ales in domeniul comertului cu cereale. Firmele cumpara de la extern (din spatiul Uniunii Europene) marfa scutita de TVA, iar cand vand in tara trebuie sa plateasca TVA - exact ceea ce uita astfel de comercianti. Exista un sistem european prin care vanzatorii din strainatate anunta carei firme din Romania sau din alta parte i-au vandut marfa. Numai ca Fiscul afla la trei luni dupa comiterea faptei, pentru ca asa se raporteaza vanzarile in sistemul VIES. "Frauda fiscala apare la vanzarea produselor in Romania, or comerciantii dispar de la domiciliul fiscal sau nu-i intereseaza ca trebuie sa plateasca TVA in tara. Partea proasta este ca noi aflam dupa ce ei au dat deja lovitura si fie ii gasim greu, pentru ca nu mai sunt la sediul social, fie dureaza foarte mult pana se fac dosarele penale (...)", a spus directorul Activitatii de Inspectie Fiscala. Filipescu a mai afirmat ca se discuta la nivel european sa se declare lunar achizitiile, respectiv vanzarile intracomunitare, pentru operativitate, si nu trimestrial, ca acum.