Tariceanu si-a completat declaratia de avere, astfel incit pe lista societatilor la care primul ministru este actionar au mai aparut inca noua firme. Actiunile pe care Tariceanu le detine la aceste companii valoreaza aproape 138 de milioane de lei. Pe noua lista de firme apar societatile Prima Broadcasting Group (la care Tariceanu detine o actiune in valoare totala de 2.500 de lei), ICARE services SRL (societate aflata in proces de dizolvare de drept conform articolului 30 din Legea 359/2004, unde detine 17 actiuni in valoare totala de 170.000 lei), TILT et. Partners Productions Romania SRL ( in dizolvare de drept, cu 69 de actiuni in valoare totala de 690.000 de lei), LCS Cargo International SRL (in dizolvare de drept, cu 20 de actiuni in valoare totala de 200.000 de lei), Romtrucks SRL (10 actiuni in valoare totala de un milion de lei), Publi-Media SRL (in dizolvare de drept, cu 8 actiuni in valoare totala de 800.000 de lei), Leader High-Tech (in dizolvare de drept, cu 2.500 de actiuni in valoare totala de 2,5 milioane de lei), SOPAS-servicii financiare si leasing (cu 30 de actiuni in valoare totala de trei milioane de lei) si Clubul Vinului SRL (cu 129 de actiuni in valoare totala de 129 milioane de lei).
Purtatorul de cuvint al Guvernului, Oana Marinescu, a explicat ca firmele nu au fost mentionate pina acum nu din rea - credinta, ci pentru ca societatile nu mai functioneaza sau se afla in proces de dizolvare.
Cu o avere estimata la aproximativ 20 de milioane de euro, numarul 124 in Topul 300 al celor mai bogati romani, Calin Popescu Tariceanu este si proprietarul unui apartament, a doua case de vacanta si a patru autoturisme de colectie. Premierul mai are depusi la banca 150 de mii de euro, 4,7 miliarde de lei si 43.700 de dolari si are de incasat dividende in valoare de zece miliarde de lei. Tariceanu a declarat ca nu are datorii si nici bijuterii sau colectii de arta care depasesc, ca valoare, suma de 5.000 de euro. (Ana JITARITA)

Economic IMM-urile vor fi clasificate dupa valoarea activelor
Legea privind stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii lasa loc pentru diverse "jonglerii ", in ceea ce priveste incadrarea intreprinderilor in aceasta categorie, intrucit articolul 3 al legii contine un criteriu ambiguu de clasificare, denumit "rezultat total al bilantului contabil ". Pentru a intra in categoria IMM-urilor, rezultatul total al acestui "bilant contabil " ar trebui sa fie mai mic de cinci milioane de euro (echivalent lei). Or, pentru stabilirea valorii acestui indicator, in Legea 346/2004 nu exista o reglementare a modului de calcul.
Pe de alta parte, legea, in forma actuala, reglementeaza pentru patronii "initiati " ai intreprinderilor mici si mijlocii o serie de avantaje importante, incepind cu cele privind accesul la credite si finantari in conditii deosebit de avantajoase si terminind cu diverse facilitati fiscale. Prevederile sint insa ambigue, dind loc la interpretari. Este vorba de acel tip de "chichite " care permit interminabile discutii in cazul unor litigii cu Fiscul, putind inclina balanta, in justitie. Un nou proiect de lege, aflat la Consiliul Economic si Social, incearca sa elimine aceste ambiguitati. Noul proiect de lege isi propune sa elimine "rezultatul total al bilantului contabil ", inlocuindu-l cu un criteriu ferm, denumit active totale. In noile conditii, o companie va ramine IMM doar daca activele sale totale nu vor depasi, timp de doi ani la rind, echivalentul in lei a cinci milioane de euro. In categoria activelor intra atit activele imobilizate: necorporale, corporale si imobilizari financiare, cit si activele circulante: stocuri, creante, investitii financiare pe termen scurt si diponibilitatile din casa si conturi curente, care, insumate, in multe cazuri ale unor companii considerate in prezent IMM, depasesc cinci milioane de euro. Practic, noul criteriu va elimina din rindul intreprinderilor mici si mijlocii o serie de companii ce prefera sa acumuleze o serie de active, folosite uneori doar pentru diverse speculatii financiare.