In prima suta de companii din Romania predomina firme recent privatizate; de altfel, in fruntea clasamentului sta Petrom, secondata de Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice.
In Top 100, realizat de Centrul Roman de Modelare Economica dupa activitatea firmelor pe anul trecut, se regasesc si companii care au luat-o de la zero si care au lansat marci comparabile sau chiar mai bune decat produsele deja consacrate. Dar acestea sunt foarte putine, ce-i drept.
Un exemplu elocvent este European Drinks SA a carui structura a proprietatii este romaneasca, 100% privata, dupa cum arata datele furnizate de Centrul Roman de Modelare Economica.
Cat priveste societatile de distributie, printre primele firme care se ocupa de distributia produselor se remarca Transilvania General Import-Export SRL.
Clasamentul mai arata ca cele mai bune afaceri se fac in agricultura, silvicultura si piscicultura, precum si in constructii. Si asta pentru ca numarul companiilor cu pierderi este zero.

30 dintre cele 100 au pierderi

Totusi, in primele o suta sunt si firme cu pierderi cum ar fi, de exemplu, Automobile-Dacia, Michelin Romania SA, Unilever South Central Europe SRL, MOL Romania Petroleum Products SRL. De altfel, in 2003, 30 dintre firmele din clasament au avut pierderi.
Si in acest an, sectoarele-problema ale Topului raman industria energiei electrice si termice si industria prelucratoare, ponderea companiilor cu pierderi fiind cea mai ridicata in aceste sectoare, si anume 60% in cazul industriei energetice si termice si peste 30% din industria prelucratoare.
Cu toate acestea, Top 100 inregistreaza in 2003 o premiera importanta, si anume faptul ca, dupa sapte ani consecutivi cu pierderi, rata consolidata a profitabilitatii generale este pozitiva de + 1,09%. "Este un semnal al tendintei de convergenta cu topurile similare ale tarilor din Uniunea Europeana, care inregistreaza in toate cazurile valori pozitive ale profitabilitatii generale", a afirmat vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica, profesorul Cezar Mereuta.
Din perspectiva structurii proprietatii, 63 de companii sunt cu capital majoritar privat si 37 de companii sunt cu capital majoritar de stat. Ponderea cifrei de afaceri a companiilor cu capital majoritar privat a crescut de la 50,47% in 2002 la 53,98% in 2003.
Totodata, numarul mediu de salariati al companiilor din Top 100 a fost 5.089, in scadere cu 986 de salariati fata de 2002.
Din clasamentul pentru anul trecut au iesit 14 companii care si-au pierdut locurile, in multe dintre cazuri, din cauza reducerii drastice a cifrei de afaceri.
In ansamblu, grupul companiilor iesite din top a inregistrat un indice de volum al cifrei de afaceri in 2003 fata de 2002, de 60,40%.