Romania a utilizat doar 12% din banii europeni destinati Programului National de Dezvoltare Rurala. Sunt proiecte care au intrat la finantare, dar banii vin in transe, explica oficialii, care anticipeaza ca se vor cheltui 25-30% din Fondurile UE anul viitor. Unele proiecte au fost intocmite prost. Pentru altele nu sunt bani de incepere a lucrarilor.

Firmele prefera sa nu se inghesuie la obtinerea fondurilor europene pentru ca nu pot sa astepte pana vor primi finantari si nici nu au bani ca sa-si permita asemenea costuri. "Economia nu functioneaza la parametrii normali. O firma, in conditii de criza, se gandeste foarte bine daca solicita fonduri europene, pentru ca asta presupune costuri, durata si birocratie", a spus directorul adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Octavian Alic. Daca la unele masuri lansate pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost atat de multi solicitanti incat pentru unii, in prima faza, nu au mai ajuns banii europeni alocati, in alte cazuri, proiectele au fost prost intocmite si nici nu au primit finantari. In plus, autoritatile care au depus proiecte s-au adancit prea rau in hatisurile birocratiei. "Foarte multe proiecte au fost de proasta calitate, in special cele depuse de autoritatile publice, pentru ca particularii si-au luat firme de consultanta si au depus proiecte bune, dar autoritatile nu. Primariile au gandit proiecte integrate, astfel ca s-a triplat birocratia. Trebuia sa aduca trei studii de fezabilitate pentru fiecare activitate din proiect, trei autorizatii etc. Pe Masura 322 au fost efectuate reverificari de proiecte in toata tara si au aparut probleme de calitate a proiectelor si chiar de eligibilitate", a precizat Alic, adaugand ca Centrul Regional 4 Sud-Vest Oltenia din subordinea APDRP a fost "sufocat de cereri", in sensul ca oltenii au depus multe solicitari de finantare. Masura 322 se refera la "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale".

Fonduri absorbite in proportie de 12%

Desi pe unele masuri finantate prin PNDR, cum ar fi "Modernizarea exploatatiilor agricole" sau "Modernizarea fermelor de semisubzistenta", au fost depuse multe proiecte de finantare, per ansamblu s-au atras foarte putini bani de la Uniunea Europeana. Suma absorbita pana acum este de 276,85 milioane de euro, cu un grad de utilizare a alocarilor de 12% pe toate masurile, iar in 2010 ar putea creste la 25-30%, spune directorul adjunct al APDRP. Va creste suma atrasa de la UE doar daca sunt indepliniti si alti factori: daca bancile sunt deschise spre creditare si daca economia se opreste din declin, a sustinut Alic. Pana in 2013, Romania are de absorbit opt miliarde de euro, bani nerambursabili, care pot fi accesati pe PNDR.

"Nu avem bani!", spun firmele

Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca motivul real pentru care nu se atrag fonduri europene este acela ca mediul de afaceri duce lipsa de bani pentru demararea eventualelor proiecte europene, motiv pentru care nici macar nu incearca sa acceseze astfel de proiecte. "Nu avem bani pentru proiecte europene! Implementarea unor astfel de proiecte se face pe banii firmei. Realizezi o parte din proiect si la doua - trei luni ti se deconteaza din fonduri structurale. Adevarul este ca firmele nu au bani sa porneasca la drum, pentru ca nici o banca nu acorda credite decat cu garantii materiale uriase si cu dobanzi exagerate", a precizat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). El mai spune ca nici macar nu s-au deschis finantarile pe toate programele de finantare, din cauza ca "Romania nu si-a pus cofinantarile pentru astfel de proiecte, nu si le-a stabilit". Vicepresedintele CNIPMMR sustine ca, atata timp cat bancile tin dobanzile sus, pana si firmele care au deja proiecte acceptate din bani europeni vor avea probleme in realizarea proiectelor.
Presiune pe buget

In ultima perioada au fost depuse multe proiecte pe PNDR, iar banii vin in transe: beneficiarul dovedeste ca a realizat o parte din contract, apoi i se deconteaza banii europeni pentru acea parte. Cum pentru astfel de proiecte finantarea nerambursabila de la UE este de 80% din proiect, iar 20% reprezinta contributia Romaniei, directorul adjunct al APDRP spune: "La finalul acestui an si, in special, in 2010 va fi o presiune mare pe bugetul de stat, pentru ca aceasta contributie la proiectele din fonduri europene va fi din ce in ce mai mare".