Punerea in circulatie, la data de 1 iulie, a leului greu a generat o adevarata panica printre speculantii de senzatii tari. Potrivit acestora, trecerea de la leul vechi la leul greu ar provoca o paralizare a pietei financiare. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), precum si ai bancilor comerciale, au asigurat insa ca sfirsitul lunii iunie si inceputul lui iulie nu vor aduce nici o criza in sistemul bancar. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca "blocada financiara pe care o tot vehiculeaza unele ziare, in ultimul timp, cind abordeaza subiectul denominarii, nu este decit o bomba cu fitil ". Reprezentantul BNR a explicat ca, de fapt, vor fi doar doua zile nebancare, joi, 30 iunie, si, respectiv, vineri, 1 iulie. "Cele doua zile nebancare nu inseamna paralizarea sistemului bancar, asa cum nu a fost paralizat sistemul nici in anii anteriori, in preajma zilelor de Craciun, cind numarul zilelor nebancare a fost mult mai mare”, a asigurat Adrian Vasilescu. Totodata, sistemul de plati prin intermediul cardurilor si bancomatele vor functiona intre anumite intervale, stabilite de fiecare banca in parte. De altfel, ATM-urile nu vor fi oprite mai mult de 24 de ore. "Banca centrala a cerut expres bancilor sa faca publice programele de incetare a bancomatelor. Suspendarea insa poate dura intre citeva minute si citeva ore, si nicidecum zile intregi ", a adaugat Vasilescu. Astfel, clientii supermarketurilor vor putea efectua plati cu cardul, iar posesorii cardurilor vor putea folosi bancomatele, in afara orarului stabilit de fiecare banca in parte.

Bancomatele inchise 24 de ore

"Bancomatele BCR vor fi oprite intre ora 8.00 a zilei de 30 iunie si pina pe 1 iulie, la prinz, cind vor functiona esalonat. Insa nu vor fi oprite mai mult de 24 de ore ", a asigurat directorul de comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru. Potrivit acestuia, marea majoritate a bancomatelor vor da, dupa 1 iulie, lei vechi, insa vor exista si ATM-uri ce vor fi alimentate cu lei noi. "BCR va pune bani noi in aproximativ 100-250 de bancomate ", a mai precizat Cojocaru. Georgian Constantin, manager proiect denominare Raiffeisen Bank sustine ca bancomantele institutiei la care lucreaza vorfi oprite pe 30.06 ora 10.00, pentru maximum 24 de ore. Bancomatele BRD vor fi oprite de la ora 0.00 a zilei de 30 iunie, dar vor fi repornite in dimineata zilei de 1 iulie. "ATM-urile BRD vor fi deci disponibile, incepind de vineri, inclusiv pe durata week-end-ului, iar clientii vor avea acces la banii de pe card. Agentiile bancii vor fi deschise publicului incepind de luni, 4 iulie ", a precizat purtatorul de cuvant al BRD, Traian Traicu.
Leul greu va intra, efectiv, in circulatie chiar de la 1 iulie, insa banii vechi vor continua sa circule inca un an si jumatate, pana la 31 decembrie 2006.