Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor Publice a facut public proiectul de modificare a Codului Fiscal in varianta Vladescu. Dupa reactiile rapide si vehemente ale reprezentantilor oamenilor de afaceri care au criticat o parte a noilor masuri, dar si dupa dezaprobari primite din alte medii, noul ministru a ajuns la concluzia ca multe dintre prevederile codului sau nu sunt deloc bine puse pe hartie.
„Exista mai multe probleme la nivelul unei taxe de-a noastre si nu numai. Mai multe schimbari la ceea ce am anuntat vor aparea in urmatoarele zile“, a explicat ieri Vladescu. Totodata, pentru a face lucrurile bine, ministrul Finantelor Publice a solicitat idei si sprijin din partea comunitatii de afaceri, a societatii civile si chiar a jurnalistilor pentru a elabora impreuna sisteme de impozitare care sa multumeasca pe de-o parte bugetul si pe de alta parte firmele si populatia.

Precizari ministeriale

Ieri, ministrul a venit cu precizari spunand ca impozitul pe imobilizari corporale va fi aplicat doar in anumite cazuri, fiind gandit doar pentru taxarea firmelor care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor, mai ales ale fostelor societati de stat. Numai ca, desi Vladescu a spus ca „taxarea este gandita pentru societatile care nu raporteaza profit si au active mari“, el a explicat ca nu stie cum va face acest lucru.
Mai departe, Ministerul Finantelor Publice a declarat ca de anul viitor pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la peste 2 euro, dar nu stie cat de mult se poate controla contrabanda, in asa fel incat aceasta scumpire sa nu incurajeze inflorirea pietei negre. „Daca as fi convins ca vom controla contrabanda suficient de puternic, aceasta crestere a preturilor va duce un pachet de tigari la peste doi euro“, a aratat ministrul. El a mai afirmat ca nu s-a luat inca o decizie privind forma in care va fi inclusa taxa pe viciu in noul Cod Fiscal, dar sustine ca denumirea ca atare nu va aparea in actul normativ. „Tot ce va pot spune este ca, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalarare a graficului in privinta cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu“, a explicat sovaielnic ministrul Finantelor Publice.
Spre final, desi a anuntat ca de la o suta de metri patrati ai unei locuinte se percepe o taxa suplimentara, Vladescu nu a exclus posibilitatea ca taxarea in plus sa se faca de la 120 sau 150 de metri patrati. „Trebuie sa vedem care este standardul, de exemplu in mediul rural cat de multe case depasesc 100 de metri patrati pentru ca putem sa ne ducem la 120 de metri patrati sau la 150“, a mai explicat oficialul.

Bugetul pe 2006 prevede un deficit de 0,5% din PIB

Bugetul pentru 2006 este proiectat cu un deficit de 0,5% din PIB, care sa permita mentinerea stabilitatii economice in conditiile in care se prognozeaza inca un deficit ridicat al contului curent, a declarat ieri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. „Am incercat sa mergem pe linia celor declarate de primul-ministru in privinta prioritatilor pe anul viitor: infrastructura, sanatate, educatie etc. Sustinem proiectele, care corespund directiei integrarii Romaniei in Uniunea Europeana“, a adaugat Vladescu.