Proiectul de act normativ de organizare si functionare a jocurilor de noroc, initiat de Ministerul Finantelor, interzice jocurile de noroc online. Insa, potrivit cadrului legislativ european, interzicerea acestor jocuri de noroc desfasurate prin Internet incalca libertatea de a presta servicii.

Articolul 23 al proiectului de act normativ privind organizarea si functionarea jocurilor de noroc, ce va fi finalizat pana la finele lunii, prevede ca orice persoana care organizeaza, desfasoara, inlesneste sau participa la jocuri de noroc organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip Internet sau Intranet, constituie o infractiune ce se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda.
Pe de alta parte, statul italian, care a incercat sa interzica serviciile de pariuri sportive online britanice, a pierdut in fata companiei din domeniu la Curtea Europeana de Justitie, potrivit editiei de miercuri a cotidianului britanic "The Independent". Aceasta pentru ca Tratatul Comunitatii Europene stipuleaza ca interzicerea jocurilor de noroc desfasurate prin Internet contravine principiului european privind libertatea prestarii serviciilor. In plus, potrivit aceluiasi Tratat, orice companie legal constituita si licentiata intr-un stat membru pentru organizarea jocurilor de noroc prin Internet, are dreptul de a presta astfel de servicii oricarui alt cetatean dintr-un alt stat membru.

Loteria Romana, platitoare de taxe

Prin proiectul privind jocurile de noroc la care lucreaza Finantele, Loteria Romana va plati mai mult pentru organizarea pariurilor sportive PARILOTO. Aceasta pentru ca nu va mai fi scutita de la plata unor taxe precum cea de licenta si de timbru social, ne-a declarat Daniel Smeada, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din Romania. Va disparea astfel avantajul de a juca la casele PARILOTO, unde nu se percepea taxa de participare, reprezentand 15% din suma pariata. Smeada arata ca reprezentantii Ministerului de Finante au in vedere si decizia Consiliului Concurentei din vara anului trecut, potrivit careia ajutorul de stat acordat Loteriei Romane, sub forma scutirii de la plata acestor taxe, nu indeplineste conditiile necesare pentru a constitui un ajutor de stat compatibil, fiind astfel ilegal si incompatibil cu un mediu concurential normal.
Taxa de licenta, care se calculeaza anual, reprezinta in cazul pariurilor sportive 5% din incasarile estimate, dar nu mai putin de 10.400 de lei. Taxa de timbru social pentru pariurile sportive este in valoare de 10% din pretul fiecarei participari. Potrivit Consiliului Concurentei, numai din scutirile de plata de la aceste doua taxe, in perioada septembrie 2004 - aprilie 2006, Loteria Romana a beneficiat de "ajutor de stat" in valoare de peste 17 milioane de lei.
Cu toate acestea, potrivit ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, Loteria Romana trebuie sa-si pastreze zona ei de monopol pe jocurile loteristice. Presedintele Asociatiei Organizatorilor de Pariuri este de acord cu Vladescu, admitand ca Loteria Romana trebuie sa mentina monopol asupra acestor jocuri, tip 6 din 49.