O firma din Dolj s-a infiintat anul trecut doar pentru a emite facturi-fantoma pentru societati din alte judete care deduceau fictiv TVA. Firma a prejudiciat statul cu 2,7-2,8 milioane de lei si patronul a vandut-o deja. Fiscul doljean a aflat cazul abia dupa un an, de la colegii din alte judete, si sunt sanse mici ca statul sa mai recupereze paguba.
Conducerea Finantelor doljene se plange de faptul ca descopera prea tarziu fraudele fiscale care au loc pe teritoriul judetului, pe motiv ca asa este facuta legislatia. Angajatii institutiei afla de evaziuni fiscale de amploare de la terte persoane sau institutii, ori intamplator, in timpul controalelor fiscale, a aratat directorul coordonator adjunct al Activitatii de Inspectie Fiscala din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu, in cadrul unei conferinte de presa organizate ieri. Fiscul a descoperit in luna iulie noua cazuri de evaziune fiscala in Dolj, cu un prejudiciu total de aproape 5,6 milioane de lei, a informat directorul coordonator al Fiscului doljean, Eugen Calinoiu. "Aproape jumatate din acest prejudiciu a fost produs de o singura firma din Dolj. Ea s-a infiintat doar pentru a emite facturi-fantoma pentru alte firme, din alte judete, facturi pe care societatile respective le foloseau pentru deducerea ilegala de TVA", a spus si Filipescu. El a aratat ca societatea prinsa "cu mata-n sac" nu avea activitate, nici active. Firma fusese infiintata doar pentru a emite facturi pentru terte persoane juridice din alte judete.

Fapta, descoperita in alte judete

Inspectorii Fiscului doljean nu au descoperit singuri frauda uriasa, ci au aflat de ea de la colegii din alte judete, cand inspectorii fiscali de acolo (care controlau cererile ilegale de TVA) au cerut sprijin de la Dolj pentru a verifica aceasta firma care emitea facturile. Directorul adjunct al DGFP Dolj a mai spus ca faptele s-au produs in 2008, iar Finantele au aflat abia dupa un an: "Din pacate, noi depistam aceste fraude foarte greu, dupa ce fapta s-a consumat. Se incearca acum schimbarea legislatiei pentru a putea afla mai din vreme". Intre timp, reprezentantul firmei doljene care a facut frauda fiscala de milioane de lei a cesionat partile sociale catre alta persoana. In prezent, Fiscul ii cauta si pe fostul patron, si pe actualul. Cat despre prejudiciul creat, nu s-a recuperat nici un banut pana acum.
Sefii Finantelor sustin ca zona de risc mare de evaziune fiscala pentru judetul Dolj se regaseste in operatiunile de comert cu cereale sau cu materiale refolosibile (deseuri).

"Razgandacii" de TVA

Sefii DGFP Dolj au aratat ca firmele doljene au inceput sa-si retraga cererile de rambursare de TVA depuse la Fisc. "Motivele pentru care se razgandesc sunt trei. Ori au bifat eronat in declaratie si poate ca firma ar avea de achitat TVA luna viitoare si nu are rost sa mai ceara acum rambursarea si sa vina sa dea banii peste o luna. Sau se razgandesc firmele si nu mai cer TVA pentru ca sunt in concedii medicale contabilii sau administratorii si nu ar face fata unui control fiscal. Sau, o ultima posibilitate, firmele isi retrag cererile de rambursare de TVA dupa ce realizeaza ca au probleme mari si nu pot suporta un control fiscal amplu", a precizat Ioan Filipescu.