Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Galati, dar si ANAF, au comis o gafa dupa ce au demarat procedurile de executare silita impotriva Autoritatii Navale Romane, prin Capitania Zonala Galati, pentru neplata unor obligatii fiscale pe care institutia si le achitase deja. Ceea ce la inceput a parut doar o neintelegere s-a transformat ulterior intr-o problema extrem de serioasa, Capitania Zonala Galati apelind la justitie in disperare de cauza pentru a o putea rezolva.

Obiectul disputei il constituie plata contributiilor de asigurari sociale pentru angajatii Capitaniei Zonale Galati, care apareau in evidentele DGFP ca neachitate. Prin urmare Finantele au emis o somatie de plata in data de 23.01.2007, insa reprezentantii Autoritatii Navale Romane facusera dovada anterior ca si-au achitat in termen obligatiile fiscale. Numai ca, in loc de raspuns, administratia fiscala din Galati i-a instiintat ca a declansat procedura de executare silita impotriva lor.

"Mici" probleme tehnice

Pusi in fata situatiei deloc placute de a fi executati silit, reprezentantii Biroului Financiar-Contabilitate din cadrul Capitaniei Zonale Galati s-au deplasat la sediul Directiei Generale a Finantelor Publice, unde i-au lamurit pe angajati ca platile au fost intr-adevar efectuate. Cu acest prilej a iesit la iveala si motivul care a generat toata aceasta situatie: aparitia unor probleme tehnice la programul informatic din cadrul administratiei financiare.

In acest context se pune intrebarea de ce Finantele au mai dispus executarea silita a institutiei din moment ce stiau ca au probleme de natura tehnica la sistemul informatic? Chiar asa fiind, Capitania nu a primit nici o instiintare cu privire la incetarea executarii silite, vazindu-se astfel nevoita sa introduca o contestatie la tribunalul pentru anularea acesteia.

Mai grav este insa faptul ca Autoritatea Navala Romana, prin Capitania Zonala Galati, nu se afla pentru prima data intr-o situatie de acest fel, dupa cum reiese si din cererea depusa la dosar in care se precizeaza ca solicitarile de clarificare a situatiei fiscale a institutiei au fost tratate superficial de reprezentantii DGFP. Si, pentru ca bilciul sa fie complet, Finantele au dispus incetarea executarii silite a Capitaniei dupa ce actiunea in justitie fusese deja introdusa, cheltuindu-se bani publici pentru citatii, cereri catre parti si alte acte procedurale, in conditiile in care procesul ramasese fara obiect.

Pe principiul "intii executa-i silit si apoi verifica daca si-au platit datoriile", Directia Generala a Finantelor Publice a creat un intreg carambol soldat cu cheltuirea inutila a banilor publici.