Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest a lansat ieri la Oradea doua scheme de finantare in cadrul Programului Operational Regional. Este vorba despre schema 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" si schema 5.1 "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si cererea/modernizarea infrastructurilor conexe", aceasta din urma apartinand Axei prioritare "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului".
Andreea Atanasiu, expert promovare in cadrul ADR Nord-Vest, ne-a declarat ca la Oradea exista interes sporit atat din partea microintreprinderilor, cat si din partea administratiei publice, a ONG-urilor, cultelor religioase.
"Spre deosebire de alte scheme de finantare din cadrul POR, sprijinirea microintreprinderilor este accesibila incepand cu ultima zi a lunii martie, termenul-limita pentru depunerea de proiecte fiind 16 iunie. Domeniul 4.3 se adreseaza societatilor sau cooperativelor care au pana la noua angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane de euro. Solicitantii trebuie sa aiba activitate de cel putin un an si profit operational in ultimul an fiscal. Beneficiarii pot primi pana la 200.000 de euro asistenta nerambursabila, iar valoarea totala a unui proiect poate fi intre 20.000 si 500.000 de euro. Alocarea financiara pentru Nord-Vest este 24,19 milioane de euro.
A doua schema finanteaza obiectivele de potential turistic care sunt incluse in patrimoniul UNESCO, cel national si cel cultural local (doar mediul urban). Alocarea financiara este de 28,46 milioane de euro, pentru perioada 2007-2013. Si-au aratat interesul Primaria Oradea, Episcopia Greco-Catolica, mai multe parohii, Primaria Beius, Girisu de Cris, Muzeul Tarii Crisurilor, Primaria Marghita", a precizat reprezentanta ADR N-V.