Romania va fi data din nou in judecata la Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (ICSID) de la Washington, relateaza in editia de ieri “Financial Times“. “Grupul italian Gavazzi Steel pune la cale un proces la ICSID“, scrie prestigiosul cotidian.

Potrivit “Financial Times“, “Gavazzi Steel, care a cumparat Otelul Rosu in 1999, pretinde ca Guvernul si-a insusit ilegal fabrica, dupa ce a obligat-o sa se reorganizeze si dupa ce a esuat sa reesaloneze datoriile acesteia, asa cum specifica intelegerea initiala de la privatizare“. Nu este primul caz de acest fel. Statul roman mai are un proces la ICSID cu Noble Ventures, fostii proprietari de la CSR Resita, in care Romaniei i se cer daune de 350 de milioane de dolari pentru ca fostul Guvern a incalcat Tratatul bilateral de protejare reciproca a investitiilor. Potrivit “Financial Times“, in curand Comitetul de Arbitraj International al Bancii Mondiale, reprezentat de lCSID, va da verdictul in acest caz si posibilitatile ca acesta sa nu fie favorabil Romaniei sunt destul de mari, dupa cum spun unii analisti.

Investitorii straini au fost rau tratati de Guvernul Nastase

Autorul articolului remarca faptul ca de-a lungul anilor, Romania a adunat o serie intreaga de investitori care sunt profund nemultumiti de modul cum au fost tratati in aceasta tara. El arata ca, mai ales sub guvernarea Nastase, investitorii au fost rau tratati. “Financial Times“ afirma ca tratamentul acordat investitorilor straini sub fostul Guvern Adrian Nastase ar putea afecta planul economic convenit cu institutiile de la Bruxelles. Aici, este amintit in primul rand procesul intentat statului roman de catre americanii de la Noble Ventures.
“Modul in care Romania s-a purtat in trecut cu investitorii straini s-ar putea sa fie o piatra de moara pentru noul Guvern si pentru planul economic cu Bruxellesul hotarat inainte de aderarea la UE“, se mai arata in articolul aparut ieri in cotidianul american. Totodata, autorul articolului noteaza ca “avand in vedere numarul mare de investitori straini nemultumiti, care fac coada pentru a da in judecata Romania pentru sute de milioane de dolari din cauza nerespectarii intelegerilor, procesul cu Noble Ventures se poate dovedi un test important“.
“Financial Times“ remarca si faptul ca noul Guvern condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu “pare sa fie mai prietenos cu investitorii occidentali si sa faca eforturi sa elimine coruptia care a caracterizat in mare parte afacerile incheiate sub guvernarea Nastase“. Totusi, autorul articolului nu-si duce lauda mai departe si noteaza ca actualul Executiv nu a incercat in nici un fel sa ajunga la o intelegere cu italienii de la Gavazzi Steel. El spune ca, mai mult decat atat, noul Cabinet a vandut saptamana trecuta fabrica de otel “recuperata“ de la grupul italian.