Toate incercarile de repunere pe picioare a Combinatului de celuloza si hartie Celrom au fost spulberate. Peste doua saptamani, celor aproape 600 de angajati li se vor desface contractele de munca si vor intra in somaj.

Cu toate ca muncitorii au pichetat Prefectura Mehedinti saptamani la rand, sperand ca atat AVAS, cat si guvernul vor aloca un ajutor de stat pentru plata restantelor si reluarea activitatii, situatia combinatului a ramas aceeasi. Cu o datorie ce depaseste 14 milioane de euro, soarta unitatii este pecetluita. Din 16 iulie, Celrom a intrat in procedura de insolventa, creditorii urmand sa se inscrie la masa credala. Termenul-limita pentru depunerea creantelor este 16 septembrie 2009, urmand ca adunarea creditorilor sa aiba loc pe 16 octombrie, in sala de sedinte a Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania "Fratia".
Pana in prezent se cunosc doar opt creditori, printre care Primaria Severin, Banca Romana pentru Dezvoltare, Directia Silvica Dolj, dar si o serie de firme cu sediul in Bucuresti. Suma revendicata de creditori se ridica la peste opt milioane de euro. Toti acestia, cu siguranta, au pus ochii pe terenurile unitatii, ele fiind destul de interesante pe plan imobiliar, avand deschidere la Dunare.

Randul somerilor, ingrosat

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Mehedinti a anuntat deja ca, potrivit unei decizii a Consiliului de Administratie de la Celrom, cei 560 de salariati de aici vor primi zilele acestea preavizele pentru somaj, urmand ca, pe 15 august, sa li se incheie contractele de munca. Oamenii sunt disperati, intrucat, in Severin, posibilitatile de angajare sunt aproape inexistente. "Nu stiu ce o sa ma fac. Am rata la banca, datoriile la bloc au crescut foarte mult, copilul incepe scoala peste o luna. Am tot sperat ca se va relua ac­tivitatea, dar vad ca tot ce s-a spus au fost doar minciuni. Ultimii bani pe care i-am primit au fost in luna februarie, cand ne-au pus pe card 300 de lei, iar acum vad ca ne pun sa semnam fisa de lichidare fara sa ne dea nici un ban", a spus o angajata a unitatii.
Persoanele care vor intra in somaj nu fac altceva decat sa ingroase randul si asa foarte mare de someri inregistrati la AJOFM Mehedinti. Cu o rata a somajului de 10,64%, judetul se afla pe locul doi pe tara, dupa Vaslui.

Conducerea societatii tace

Problemele financiare la Celrom, una dintre cele mai mari societati comerciale de pe raza orasului, au inceput in toamna anului trecut. Pe 1 octombrie 2008, cei aproximativ 800 de salariati ai societatii au fost trimisi acasa in somaj tehnic. La vremea respectiva, conducerea combinatului le-a explicat oamenilor ca aceasta situatie va fi de cel mult o luna, pana cand se vor gasi solutii pentru achitarea da­toriilor catre furnizori. A trecut aproape un an si nu s-a rezolvat nimic, ba, mai mult, toti angajatii combinatului au fost trimisi acasa si acum li se vor desface si contractele de munca.
Am incercat sa luam legatura cu conducerea societatii Celrom, insa nimeni nu a dorit sa comunice cu jurnalistii.