O societate cu patroni straini a obtinut rambursarea de TVA de la DGFP Dolj in baza achizitiei fictive a unei linii tehnologice de produs ambalaje. Comisarii Garzii Financiare au sesizat Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor si organele de cercetare penala.
Comisarii Garzii Financiare Dolj au sesizat recent Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) in legatura cu un nou caz de rambursare ilegala de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Valoarea returnarii cercetata de organele de urmarire penala si ONPCSB este de peste 9,8 miliarde de lei vechi.
"Este vorba despre o societate la care asociati sunt doi cetateni egipteni rezidenti in Bucuresti. Firma a obtinut rambursarea de TVA in primavara anului 2004, in baza achizitiei fictive a unei linii tehnologice pentru fabricarea ambalajelor din material plastic. Returnarea TVA a fost obtinuta in cateva luni de la infiintarea firmei", a precizat Dumitru Iordache, comisar-sef adjunct al Garzii Financiare Dolj. Practic, egiptenii facusera achizitii fictive de circa 50 de miliarde de lei vechi. Comisarii financiari spun ca au dat de urma cazului in urma verificarilor facute pe baza unor documente gasite in arhivele DGFP Dolj. Firma controlata de cetatenii egipteni nu depusese nici un act de bilant contabil pe anul 2003, iar sediul acesteia a fost mutat intr-un apartament la cateva luni de la obtinerea rambursarii. Actul de control al comisarilor financiari a ajuns si la DGFP, care va face un nou raport asupra modului in care s-a acordat aceasta rambursare de TVA. "Vom trece societatea la debitori si vom spori valoarea arieratelor. Altceva ce putem face? Organele de cercetare isi vor face si ele partea de ancheta", a spus Ioan Filipescu, director executiv adjunct al DGFP Dolj. Pe langa sesizarea trimisa ONPCSB, comisarii financiari au controlat luna trecuta 152 de agenti economici din judet, aplicand amenzi contraventionale in valoare totala de aproximativ 5,3 miliarde de lei vechi.