Craiova face maine ultima strigare a satelitilor care vor sa devina parteneri in Zona Metropolitana.
Consilierii craioveni sunt convocati pe 12 februarie, in sedinta extraordinara, sa ia o decizie pentru infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara "Zona Metropolitana Craiova", se arata pe site-ul municipalitatii. O hotarare in acest sens a fost adoptata in 2008, insa, din cauza reticentei de care au dat dovada unii dintre reprezentantii autoritatilor invecinate, Zona Metropolitana nu a fost legalizata. Executivul intentioneaza sa excluda acum doua dintre comunitatile care si-au exprimat intentia de a face parte din metropola, Ghercesti si Pielesti, dar care nu au venit la legalizare. "Am convocat consiliul local pentru a-i propune modificarea hotararii de anul trecut. Ghercesti si Pielesti nu vor face parte din Zona Metropolitana, cel putin nu acum, pentru ca, desi consilierii lor au votat sa se asocieze, primarii nu au venit sa semneze. Noi am inclus aceste localitati in hotararea de consiliu, iar acum trebuie sa le excludem. Au intarziat foarte mult infiintarea asociatiei si ,daca asteptam la nesfarsit dupa ei, riscam sa pierdem si noi, dar si comunele care vor sa intre in asociatie banii europeni", a declarat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon. Testa a precizat ca dupa infiintarea Zonei Metropolitane orice comuna poate solicita sa se asocieze si va fi bine primita. Teasta asociatie este singura organizatie prin care Craiova si localitatile partenere pot accesa fonduri europene prin Programul Operational Regional. Este vorba de aproximativ 100 de milioane de euro.

Primarii, neinformati

Fara Ghercesti si Pielesti, Zona Metropolitana Craiova va fi formata din Craiova, Breasta, Predesti, Simnicu de Sus si Mischii. Primarul comunei Ghercesti, Cornel Paparoiu, sustine ca doreste sa intre in Zona Metropolitana, dar ca a fost ezitant o perioada fiindca nu avea toate datele. "Recunosc ca am fost reticent la inceput, fiindca informatiile care au ajuns la mine, si nu numai la mine, m-au determinat sa solicit lamuriri. Le-am solicitat oficial Primariei Craiova, prin adresa. Tum am citit si legile, m-am informat si cum functioneaza celelalte zone metropolitane si am inteles exact ce inseamna parteneriat in Zona Metropolitana. Oricum, noi avem o hotarare de consiliu pentru asociere, nu puteam eu, ca primar, sa ma impotrivesc. Repet, eu si omologul meu de la Pielesti am cerut oficial mai multe date despre Zona Metropolitana, dar asta e tot", a spus primarul Paparoiu. Afland ca Primaria Craiova a convocat o sedinta extraordinara pentru excluderea Ghercestiului din Zona Metropolitana, Cornel Paparoiu a declarat ca este dreptul Craiovei sa ia propriile hotarari. Primarul din Pielesti, Viorel Dica, avea ieri telefonul de serviciu inchis.

Functionarii, absenti   

Primarii comunelor invecinate nu sunt singurii responsabili de intarzierile de procedura pentru infiintarea Zonei Metropolitane, ci si functionarii publici. Potrivit purtatoarei de cuvant a Primariei Craiova, Carmen Licu, ieri, cu doua zile inainte de sedinta extraordinara a consiliului local, nu se stia cine ar trebui sa intocmeasca raportul de specialitate pentru sustinerea proiectului. "Pot sa spun doar ca se lucreaza la acest referat, nu si cine anume trebuie sa-l realizeze. Iar pana nu este finalizat documentul, nu putem sti ce va cuprinde proiectul de hotarare", a declarat Carmen Licu. În acest ritm, nu este greu de inteles de ce primarii din vecini n-au primit lamuririle solicitate.