Disponibilizarea a 5.100 de mineri este mostenirea lasata de PSD actualei guvernari. Banii pentru platile compensatorii vor veni de la Banca Mondiala si de la bugetul de stat. Pentru ca disponibilizarea se face la cerere, banii pe care ii primeste fiecare miner de la bugetul de stat sunt nu mai putin de vreo 136 de milioane de lei pe cap de ortac.
Anul trecut, PSD nu a dorit sa dea nici un miner afara din mina, desi trebuia sa disponibilizeze 5.100 de oameni. Noii guvernanti au fost pusi astfel in situatia de a face ei acest pas in noul an cu un pret marit: aproximativ 84 de milioane de dolari - plati compensatorii. Din acestia, circa 23,8 milioane de dolari vor veni de la bugetul de stat, iar celelalte 60 de milioane de dolari sunt bani de la Banca Mondiala (B.M.), bani destinati disponibilizatilor, pentru urmatorii 4 ani.

De unde vin practic banii...

Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a declarat ieri ca platile compensatorii se vor face atat din bani de la Banca Mondiala, cat si din fonduri de la bugetul de stat. El a mai aratat ca fondurile necesare atenuarii impactului social produs de cele 5.100 de disponibilizari vor fi acoperite pe baza unui imprumut contractat de Romania de la Banca Mondiala, credit care are o valoare de 120 de milioane de dolari, din care jumatate vor fi alocati pentru salarii compensatorii. Cealalta jumatate (60 de milioane de dolari) va fi alocata, dupa cum spune ministrul, pentru “politici sociale si ocuparea fortei de munca“. Pe de alta parte, acelorasi mineri li se vor aloca prin bugetul de stat o suma de 690,6 miliarde de lei, bani care vor fi folositi tot pentru plati compensatorii, dupa cum ne-au informat oficiali ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Un calcul simplu arata ca, astfel, fiecare miner va primi aproximativ 4.700 de dolari de la bugetul de stat, la care se adauga si bani proveniti din fondul de la B.M. Este de remarcat ca, nici cu ocazia acestor disponibilizari, MEC nu arata ca ar avea programe clare de reconversie sociala pentru cei disponibilizati. Ca si in alte dati, ministerul se preocupa sa faca rost de bani ca sa “scape“ de povara numita mineri, neluand in calcul ca, problema mineritului de la noi din tara nu va fi rezolvata doar prin disponibilizari platite bine. Trebuie gasite mecanisme pentru reconversia fortei de munca, intrucat mineritul este o profesie cu o specificitate aparte care nu poate fi adaptata usor altor conditii de munca.
Seres a precizat ca cei peste 5. 000 de ortaci vor putea sa plece esalonat, adica pe durata intregului an. Pentru a fi disponibilizati si pentru a primi acesti bani, ei vor trebui sa faca cerere ca vor sa plece. Societatile vizate sunt Remin Baia Mare (1.500), Compania Huilei Petrosani (1.000), Societatea Carbunelui Ploiesti (700), bazinul Olteniei (500), Minvest Deva (1.000), dar si alte societati din minerit.

Seres sustine ca nu exista probleme cu salariile minerilor

Tot ieri, ministrul Economiei a spus ca angajatii din societatile miniere au primit sau vor primi, ieri sau astazi, salariile aferente lunii decembrie. “Nu exista nici un fel de problema cu salariile, asa cum am afirmat si la sfarsitul saptamanii trecute, si asa cum au spus si reprezentantii companiilor nationale sau ai sindicatelor. Suntem in grafic. Sunt diverse societati, companii care au zi de salariu ziua de astazi (n.r - luni), altele care au ca zi de salariu ziua de maine. Nu exista intarzieri, nu exista sincope in primirea banilor de catre salariati“, a apreciat Seres.