Pana in 2013, Romania trebuie sa absoarba prin proiecte agricole opt miliarde de euro, suma reprezentand fondurile alocate de Uniunea Europeana tarii noastre. Valoarea fondurilor structurale reprezinta de sapte ori valoarea fondurilor de care agricultura a beneficiat prin programul Sapard.
Chiar daca fondurile au fost alocate pentru perioada 2007-2013, anul in curs este deja compromis. Ca sa justifice intarzierile predarii Planului si ale accesarii fondurilor, ministrul Agriculturii a dat asigurari ca "nu vom pierde bani europeni. Important este ca sumele destinate fiecarui an sa fie angajate in anul respectiv, platile putand fi efectuate in urmatorii doi ani", a spus Motreanu.
Totodata, ministerul va transmite la Bruxelles, pana la jumatatea acestei luni Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala, care cuprinde principalele directii ale strategiei de dezvoltare rurala a Romaniei.
Prezent la Bucuresti, directorul Directiei Programe de Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, Jose Manuel Sousa Uva, a precizat ca UE va cofinanta proiecte ale producatorilor romani numai dupa ce PNSDR va fi aprobat, iar fondurile care vor fi alocate pentru proiectele depuse inainte de aprobarea Planului vor proveni de la Ministerul Agriculturii, urmand ca sumele sa aco-perite din bani de la UE. Jose Manuel Sousa Uva s-a aratat increzator in faptul ca tara noastra va reusi in 2007 sa puna la punct structurile necesare accesarii fondurilor europene.
"Colegii romani vor fi capabili sa puna la punct structurile pentru accesarea fondurilor. Este foarte important ca Romania sa-si modernizeze agricultura pentru a obtine o dezvoltare a economiei in mediul rural. Cele doua obiective in acest sens trebuie sa fie cresterea competitivitatii si imbunatatirea situatiei socioeconomice a acelor fermieri care au activitate de semisubzistenta sau sub-zistenta. Acestia trebuie sa aiba posibilitatea de a-si diversifica activitatea", a spus Jose Manuel Sousa Uva.

Trei directii de finantare

Planul National Strategic, destinat crearii bazei dezvoltarii rurale, are trei directii principale. Pentru cresterea competitivitatii in sectorul agricol si forestier vor fi alocate 3,25 miliarde de euro, suma reprezentand 45% din totalul fondurilor. Pentru imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural s-au alocat 2,3 miliarde de euro, reprezentand 30% din totalul fondurilor, in timp ce investitiile in calitatea mediului vor beneficia de fonduri de 1,8 miliarde euro, cu 25% din totalul fondurilor.