Aproape 69% dintre fermierii galateni au depus, pina la sfirsitul lunii aprilie, cereri la birourile teritoriale ale Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat pentru sectorul vegetal in 2007, a declarat directorul APIA Galati, Ionel Nicula.

Termenul-limita pina la care mai pot fi depuse aceste solicitari este 15 mai, dupa care APIA va percepe, pina la 11 iunie, penalizari zilnice de 1% din valoarea subventiei, iar dupa aceasta data nu va mai primi nici o solicitare.

"Daca avem un fermier care a declarat in cerere ca are 10 hectare, iar noi descoperim ca are numai 7 hectare, atunci diminuam cu 30% subventia calculata initial. Daca, insa, diferenta dintre cele raportate de el si cele identificate in teren este mai mare de 50%, fermierul nu va mai avea dreptul la subventie in urmatorii trei ani", a explicat Ionel Nicula.

Cind depune cererea de plata femierul trebuie sa arate documentele care sa ateste ca are deschis un cont la o banca. De asemenea fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. Parcelele agricole nu sint eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare. Totusi sint acceptate parcele mai mici, respectiv de cel putin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.