Masura a fost instituita de Ministerul Agriculturii pentru a preintimpina eventualele probleme aparute ca urmare a "neconcordantelor" aparute intre declaratiile date de fermieri si realitatea din teren. Mai precis, producatorii agricoli care vor declara cu 50% mai mult teren decit suprafata detinuta cu acte nu vor mai primi bani de la Comunitatea Europeana timp de trei ani. Termenul limita pentru depunerea declaratiilor privind suprafetele detinute si culturile infiintate pe acestea il reprezinta data de 15 mai, urmind ca dupa aceasta data reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura Galati sa faca verificari in teren pentru stabilirea veridicitatii acestora.

Problema e ca unele dintre aceste asa-zise sanctiuni nu au rolul de a-i speria pe fermierii tentati sa incalce legea, ci dimpotriva. De exemplu, producatorii care au infiintat alte culturi decit cele mentionate in declaratiile date autoritatilor nu vor fi amendati, ci doar vor primi banii care li s-ar cuveni pentru ce au declarat. Cu alte cuvinte, poti sa minti atita timp cit nu esti prins, iar, daca totusi adevarul iese la iveala, nu patesti nimic.

Greu cu vita-de-vie

Probleme sint si in sectorul viticol deoarece un ordin dat de ministerul de resort (211/2007) i-a bagat total in ceata pe proprietari. Prin reglementarea cu pricina s-au aprobat normele de aplicare a programelor de restructurare si reconversie a plantatiilor viticole derulate cu sprijin comunitar. Mai exact, ordinul statueaza planul cu masurile eligibile pentru care se va acorda sprijin financiar din partea UE pentru plantatiile viticole si reprezinta o conditie obligatorie pentru ca Romania sa poata accesa fondurile europene destinate viticulturii.

Practic, se va merge pe trei directii: reconversia soiurilor, reamplasarea parcelelor si modernizarea plantatiilor de vita-de-vie. Pentru a beneficia de sprijin financiar din fonduri europene fermierii galateni trebuie sa elaboreze planuri care sa acopere concomitent toate cele trei directii amintite, lucru extrem de dificil avind in vedere experienta anterioara din sectorul viticol. Astfel, vor primi bani sub forma de plati directe doar galatenii care vor reusi sa faca dovada ca pot scapa de soiurile hibride in favoarea celor nobile si care au capacitatea de a-i muta plantatiile in zone favorabile sectorului viticol.

Daca judetul Galati va reusi sa ramina cu cel putin jumatate dintre cele 16.000 ha de vita-de-vie existente in prezent dupa "restructurarea" sectorului viticol, ne putem considera norocosi.