Cu toate ca au obtinut dreptul de a vinde laptele produs în gospodarie prin obtinerea cotei de lapte, unor fermieri doljeni le este teama sa spuna cât vând. Acest lucru îi poate afecta la sfârsitul anului de cota, în sensul pierderii acesteia.Începând din a doua jumatate a lunii august, fermierii sunt verificati daca produc si vând lapte în conformitate cu cota alocata. „Scopul controalelor este de a vedea în ce conditii se produce laptele si unde ajunge acesta (la vânzare, pentru consumul propriu, la hrana viteilor), în vederea încadrarii în cota“, a declarat Ion Turlacu, sef serviciu Directia de Control al Cotei de Lapte, departament care în prezent functioneaza în cadrul Agentiei pentru Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj. Se poate vorbi de un fel de gestionare a cantitatii de lapte produse si distribuite catre procesatori.  Doljul, la control Ion Turlacu a mai spus ca, pâna în prezent, la nivel regional s-au efectuat peste 200 de controale, din care aproximativ 130 în Dolj, în localitati precum Tuglui, Bradesti, Urzicuta, Galicea, Galiciuica, Predesti sau Popoveni. Acestea au fost alese aleator, dupa o analiza de risc facuta de Departamentul Central de Cota. „Pe teren productia este mult mai mare decât cota obtinuta. Multora le e frica sa spuna cât vând pentru ca le e teama ca li s-ar mai cere ceva“, a afirmat Ion Turlacu, care a explicat ca aceste controale vor continua si în perioada urmatoare. Evidenta laptelui produs si distribuit Acesta a subliniat faptul ca în prezent nu se pune problema sanctiunilor, aceste controale efectuându-se si cu scopul de a face sistemul de cota sa functioneze si de a-i ajuta pe oameni sa înteleaga importanta acestuia. „Oamenii trebuie sa înteleaga ca ceea ce se produce trebuie sa se si cunoasca. Nu pierd nimic daca declara cât lapte au produs si cât au vândut“, a spus Ion Turlacu. Acesta a atentionat însa asupra faptului ca fermierii care nu-si tin o evidenta clara a ceea ce produc si ce vând si declara o cantitate mai mica decât cota obtinuta risca sa iasa din sistem la sfârsitul anului de cota.  „Nu toti tin aceasta evidenta organizat“  Potrivit lui Turlacu, producatorii care vor sa ramâna în sistem - în special cei care au mai multe vaci - si care au dezvoltat o miniafacere de pe urma productiei de lapte au o evidenta a laptelui. „Nu toti tin însa aceasta evidenta organizat. Cei care au mai multe animale îsi tin evidenta si pentru a vedea daca renteaza sau nu, pentru ca orice afacere, oricât de mica, trebuie sa aiba un profit“, a precizat seful Directiei de Control al Cotei de Lapte. Potrivit reprezentantilor Directiei, în urma controalelor a iesit la iveala si faptul ca „o data cu implementarea acestui sistem, multi au început sa livreze catre procesatori“.Sistemul românesc, diferit de cel europeanLuna aceasta, reprezentantii Directiei de Control al Cotei de Lapte au participat la o întâlnire cu experti europeni pe probleme de control. „La ei nu exista producatori cu o vaca, ci ferme bine organizate, de la cinci capete în sus, iar tot laptele merge la procesatori“, a spus Ion Turlacu. Acesta a explicat ca în UE laptele este analizat în laboratoare neutre. „Acesta este sistemul catre care tindem si noi“, a adaugat Turlacu.