Dupa aproximativ o luna de cand Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) a dat startul la depunerea cererilor pentru plata pe suprafata, subventie care se acorda in sectorul agricol, 15.106 fermieri din Olt au depus dosarele la centrele locale ale Agentiei din judet. Potrivit evidentelor Centrului Judetean al APIA, cele mai multe cereri - 3.516 - au fost depuse de fermierii arondati la centrul din Corabia. La cel din Slatina au solicitat banii europeni 2.622 de fermieri. Cele mai putine cereri - 114, au fost primite la centrul judetean. "Pentru aceasta perioada, au fost programati sa depuna cererile pentru plata pe suprafata 18.153 de fermieri, insa, potrivit datelor centralizate de Agentie, pana in prezent, au venit pentru a depune documentatia numai 15.106", a declarat purtatoarea de cuvant a APIA, Corina Grecea.
Fermierii din Olt au termen de depunere a cererilor pana pe 15 mai. Dupa expirarea acestei perioade, agricultorii mai pot depune solicitari pana pe 9 iunie, dar, in acest caz, ei vor fi nevoiti sa suporte penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere.
Beneficiarii acestei masuri pot fi, dupa caz, persoanele fizice si/sau cele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul. Subventia europeana se acorda pentru exploatatiile agricole care au o suprafata de cel putin un hectar si sunt formate din parcele agricole cu suprafata de minimum 0,3 hectare. Cei 15.106 fermieri au solicitat banii pentru 70.321 ha teren arabil si 4.814 ha pasune.
Anul trecut, aproximativ 49.000 de agricultori din Olt au depus dosare pentru plata pe suprafata.