Agricultorii galateni, ale caror culturi au fost facute una cu pamantul de urgiile care ne-au lovit in acest an, au intrat in posesia daunelor platite de Ministerul Agriculturii, care reprezinta de fapt doar circa 57% din valoarea pagubelor pricinuite de calamitati.

Bilantul secetei pentru culturile infiintate toamna trecuta in judetul Galati este sumbru: peste 36.000 ha calamitate in proportie de peste 50% sau chiar 100%. Pierderile constatate de specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati in baza cererilor depuse de fermieri totalizeaza peste 20 de milioane de lei, numai ca nu intreaga suma a intrat in buzunarele fermierilor, ci aproximativ 12 milioane.

Desi s-au luat in calcul sumele cheltuite de producatori pentru infiintarea si intretinerea culturilor, precum si pagubele provocate de canicula, agricultorii care si-au asigurat culturile nu au primit decat aproximativ 57% din cuantumul pagubelor. Explicatia consta in accea ca ministerul de resort a scazut din cheltuieli sumele acordate de stat cu titlul de subventii, tinand cont si de rapoartele intocmite de specialisti dupa verificarea in teren a culturilor calamitate.

In cumpana

Pana acum au depus cereri de despagubire la Directia Agricola 190 de producatori agricoli, fiind vorba in general de mari asociatii agricole si societati cu profil agricol, dar si mici fermieri. Dupa incasarea despagubirilor multi producatori s-au aratat destul de nemultumiti de banii primiti, sustinand ca nu s-au ales practic cu nimic din actuala campanie agricola, tinand cont si de faptul ca au platit si asigurarile pentru culturi.

In aceste conditii multi fermieri se intreaba daca mai merita sa-si asigure culturile pentru anul viitor, in timp ce altii au calculat ca nu mai au bani pentru asa ceva, chiar daca ar vrea. Agricultorii care doresc sa mai depuna cereri de despagubire o mai pot face pana la data de 31 octombrie, dar se pare ca perioada va fi prelungita daca Ministerul Agriculturii va decide sa acorde daune si pentru culturile infiintate in primavara.