Producatorii agricoli au blocat ieri anumite drumuri nationale din tara pentru a protesta fata de neaprobarea scaderii pretului motorinei pentru lucrarile agricole cu pana la 50%.
Presedintele Agrostar, Stefan Niculae, a comunicat mass-mediei ca Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar, precum si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) au recurs la aceasta initiativa din cauza "haosului din agricultura si a slabei capacitati de remediere a problemelor din segmentele de activitate", facand trimitere directa la Guvernul Romaniei prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Economiei si Finantelor. In aceste conditii, cele doua federatii "au solicitat initierea unui act normativ, prin care producatorul agricol roman sa beneficieze pentru lucrarile agricole de o motorina cu un pret redus cu 50% din cel practicat la pompa", a declarat presedintele Agrostar.
Protestatarii au cerut si rezolvarea unor "restante", cum ar fi acordarea de subventii pentru sectorul vegetal (1.000 de lei la hectar), legume, fructe (200-1.000 de euro la hectar), sectorul zootehnic (bovine, caprine, ovine: 0,4-0,5 lei pe litrul de lapte). De asemenea, acordarea sprijinului finanaciar prin intermediul organizatiilor profesionale, sprijinirea tinerilor pentru dezvoltarea activitatilor agricole in mediul rural, ca de altfel si protectia exploatatiilor agricole, fermelor de animale, livezilor, de mafia imobiliara locala. Toate acestea au dus la decizia ca atat in Bucuresti, cat si in aproximativ 20 de judete din tara sa aiba loc actiuni de protest ale agricultorilor cu utilaje agricole (tractoare, autocamioane transport cereale).
Sindicalistii au acuzat gestionarea recoltei de grau, preturile impuse care au favorizat intermediarii de cereale, 60-70% dintre cereale sunt controlate de firme care fac comert la negru. Ei s-au saturat sa fie pasati intre Ministerele Agriculturii si cel al Finantelor. Dintre cele doua milioane de hectare de grau semanate intre 2007 si 2008, au fost arate numai 180.000 ha. Motorina este prioritara pentru ei. In conditiile in care nu se ia nicio masura in 30 de zile, presedintele Agrostar a declarat ca "suntem pregatiti sa blocam intrarile in orasele tarii si sa mergem chiar si mai departe pana ne vom obtine drepturile. Avem capacitatea de a bloca intreaga tara, asa ca la alegeri le putem face o surpriza guvernantilor. Ne gandeam chiar la o strategie de boicotare a alegerilor", a adaugat acesta.
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a discutat luni cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pe tema reducerii din nou a accizei la motorina folosita in agricultura, pana la nivelul de 21 de euro/ tona. Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 de euro pe tona, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri. Guvernul a decis in luna iulie reducerea accizei la motorina folosita in agricultura cu 0,65 lei pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar. Astfel, nivelul platit de agricultori a ajuns la 80,97 euro pe 1.000 de litri, beneficiind de o reducere de 193,6 euro/1.000 de litri, potrivit Hotaririi de Guvern. Asociatiile de producatori agricoli au aratat ca reducerea nu este suficient de mare si au cerut ca taxa sa fie la nivelul de 21 de euro pe tona.