Zeci de fermieri, veniti ieri la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), i-au acuzat pe angajatii institutiei ca le-au calculat gresit suprafetele detinute. "Suntem amenintati ca vom fi penalizati la subventie. Inginerii au masurat gresit prin teledetectie. Eu detin 36 de hectare pe care le-am cultivat cu secara, iar cei de la agentie imi spun ca am doar doua hectare. Isi bat joc de noi", a spus Dumitru Adochitei din Corni. O consateanca a barbatului, Adela Variaruca, a precizat ca a fost chemata de cateva ori la APIA pentru a lamuri problema, insa nu a obtinut nicio solutie. Oamenii se mai plangeau ca trebuie sa-si localizeze terenurile pe anumite harti, iar, cand nu reusesc, sunt amenintati cu amanarea platii sprijinului. "Noi nu avem cum sa desenam hartile respective, specialistii ar trebui sa se ocupe de asta", a aratat Adela Variaruca.
Reprezentantii APIA resping acuzatiile. "Oamenii exagereaza si nu stiu ce-i cu ei. Toti viseaza sa primeasca bani", a declarat Ioan Serediuc, purtator de cuvant in cadrul APIA.
43.274 de fermieri au solicitat sprijin pentru terenurile pe care le detin. Dintre acestia, 21.500 au fost esantionati la plata, iar 11.000 au si reusit sa-si ridice subventia. Restul, 10.500 de agricultori, au fost depistati cu nereguli la controlul prin teledetectie. Alti 22.774 sunt verificati in teren, prin controlul administrativ sau teledetectie. "Masuratorile prin teledetectie sunt de inalta precizie. Pe masura ce oamenii sunt controlati si nu sunt constatate nereguli, vor primi autorizatie la plata", a mai spus Ioan Serediuc.
Controalele vor fi efectuate pana la sfarsitul anului, banii urmand a fi acordati in cazul acestora in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2011. Valoarea subventiei la hectar este de 116 euro/hectar, din care 71 de euro sunt acordati de Uniunea Europeana. Controlul prin teledetectie se efectueaza pentru fermierii care au depus cereri de sprijin prin scheme de plata unica pe suprafata in acest an.