În lipsa subventiilor de la bugetul de stat si din cauza preturilor mici practicate pe piata cerealelor, suprafetele care se vor însamânta cu grâu vor fi drastic diminuate în Dolj. Cu mai putin grâu pe piata, am putea ajunge la scumpirea pâinii la anul.Fermierii doljeni se gândesc sa reduca la minimum suprafetele care vor fi cultivate cu grâu anul acesta. Motivele sunt multiple, dar cel mai important este acela ca nu se acorda subventii pentru motorina, îngrasaminte, samânta certificata. Cultura de grâu nu mai este rentabila nici pentru agricultorii care lucreaza suprafete mari de terenuri, nici pentru cei care au doua - trei hectare proprietate privata. Pe de o parte, fata de 2007, anul acesta nu mai exista subventii de la bugetul de stat pentru înfiintarea culturilor de grâu, iar pe de alta parte, preturile de piata la grâul din recolta pe 2008 sunt derizorii, în avantajul procesatorilor si dezavantajul producatorilor de cereale. Daca taranii simpli vor prefera sa puna samânta din patul (necertificata), marii fermieri pot chiar înjumatati suprafetele cultivate. Si într-un caz, si în altul, productia de grâu va fi mai mica la anul, chiar daca vom avea conditii climatice prielnice.  
Însamântarea grâului, întârziata Bâlbâiala de la Ministerul Agriculturii, de genul ba acordam subventie, ba nu o acordam, întârzie însamântarea grâului. Pâna acum nu a aparut nici un act normativ care sa reglementeze vreo subventie de la stat pentru culturile de toamna. Motiv pentru care ne aflam catre finalul lunii septembrie si nu a început însamântarea grâului. "În urma cu doua saptamâni, la o videoconferinta, domnul ministru Dacian Ciolos (ministrul agriculturii - n.r.) a promis, dar numai a promis, ca se va acorda o subventie, dar pâna acum nu a venit nici un act normativ. Nu a promis nici o suma, ci doar a vorbit de o subventie la culturile de toamna", a spus directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, Traian Bulata. "Fara subventii de la stat, cu siguranta suprafata care va fi însamântata cu grâu va fi mult mai mica", a continuat directorul adjunct al DADR Dolj.  
Cupoanele ar salva pâinea românilor Exista doar subventia de la Uniunea Europeana, de 80 de euro pe hectar, platita prin Agentia de Plati si Interventii în Agricultura (APIA), dar suma este insuficienta pentru a-i stimula pe fermieri. Pentru culturile de toamna s-a mai acordat o subventie la motorina, de 1 leu pe litru, dar numai pentru 87.000 de hectare din Dolj. Sprijinul guvernamental a fost insuficient, având în vedere ca într-un an bun în judet se cultiva 220.000 - 230.000 de hectare numai cu grâu, plus alte câteva zeci de mii de hectare cu rapita. Înca o subventie la motorina, de data aceasta de la UE, de 0,6 lei pe litru, este din nou o "apa de ploaie" pentru agricultori. Asociatiile producatorilor agricoli din tara cer cel putin doi lei pe litru subventie la motorina, neconditionat de suprafata. Mai cer subventii la îngrasaminte si la samânta. Anul trecut, pe lânga cei 80 de euro de la UE, agricultorii au mai primit de la bugetul de stat român o suma deloc de neglijat, de 500 de lei pe hectar, acordata sub forma de cupoane, pentru înfiintarea culturilor de grâu. Specialistii în agricultura spun ca lipsa subventiei va conduce la diminuarea suprafetelor cultivate cu grâu, aspect care va face ca si cantitatea de anul viitor de materie prima pentru panificatie sa fie mai mica. Grâu mai putin înseamna preturi mai mari. "Astfel ca se va ajunge din nou la scumpirea pâinii anul viitor", a concluzionat directorul Bulata. 
Producatorii se revolta 
Multi dintre fermierii doljeni se reprofileaza pe alte culturi, cum ar fi rapita, la care ar câstiga mai mult la pret, si renunta sa mai cultive grâu. "Reduc la jumatate suprafata de grâu, pentru ca nu mai este rentabila. Nu primim subventii pentru a fi stimulati în vreun fel, iar preturile au scazut exagerat de mult. Câtiva procesatori fac legea preturilor în agricultura. Anul trecut, grâul se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar anul acesta a scazut la 0,4 lei pe kilogram. Nu mai renteaza. Mai bine cultiv rapita sau floarea-soarelui la anul, dar acum sar peste grâu", a spus un producator din Dolj. Multi fermieri stau cu grâul în magazii, în asteptarea unor majorari de preturi.
Cât costa cultura de grâu (1 ha):
- arat, discuit, semanat - 220 de lei pe hectar
- îngrasaminte (complexe, trei saci de câte 150 de lei) - 450 de lei pe hectar:
- samânta de grâu (240 de kilograme la hectar, la 1,3 lei pe kg) - 312 lei.
În total, 962 de lei pe hectar. Se adauga eventuale ierbicide, recoltatul de la anul si, posibil, transportul culturilor în silozuri sau depozite. În total, 1.100 - 1.200 de lei pe hectar. Anul acesta, productia medie în Dolj a fost de aproximativ 3.500 de kilograme la hectar, într-un an bun si pentru cei care au respectat tehnologia completa. La 0,45 lei pe kilogram, înseamna 1.570 de lei pentru productia pe un hectar. Fara subventii, profitul ar fi de numai 300 - 400 de lei pe hectar. Într-un an sa ai profit 300 de lei nu este rentabil pentru nimeni.