Doljenii se imbolnavesc pe capete in perioada vacantei de vara. Potrivit datelor Casei de Asigurari de Sanatate Dolj, totalul zilelor de concediu medical acordate salariatilor este de 21.640 (59 de ani) doar in luna iunie. Numarul concediilor medicale se ridica la 5.241, in conditiile in care numarul salariatilor pentru care s-au depus declaratii este 132.000.
Specialistii sustin insa ca perioada de varf este departe. "De regula, cele mai multe concedii medicale sunt acordate in sezonul rece, iar bolile considerate raspunzatoare sunt afectiunile respiratorii (gripe si viroze respiratorii, bronsite, pneumonii etc.)", a declarat prof. dr. Ion Toma, seful Clinicii de Medicina Muncii de la Spitalul de Urgenta Craiova. In ritmul actual este posibil ca, pana la sfarsitul anului, cel putin jumatate din salariati sa beneficieze macar de un concediu medical.
Studentii se surmeneaza in sesiune
Femeile se pare insa ca sunt campioane la concedii medicale, poate din acest motiv fiind mai putin preferate de angajatori. "Este un fapt stiut ca, acolo unde predomina femeile (industria usoara: confectii, tricotaje), numarul zilelor de concediu pe caz de boala este mai mare decat in alte unitati, fiind determinat de patologia din timpul sarcinii", a mentionat Toma. Chiar daca sunt mai robusti la locul de munca, barbatii au si ei sensibilitatile lor. In anotimpul rece sunt primii afectati de bolile osteo-articulare (reumatism).
Un lucru ingrijorator, in opinia prof. Toma, il constituie starea de sanatate a studentilor (vorbind de cei care au un loc de munca). Acestia se imbolnavesc in perioada sesiunilor, dupa cum arata numarul mare de certificate medicale acordate: "O mare parte din studenti au un loc de munca si trebuie sa si invete pentru examene. Din acest motiv, foarte multi dintre ei se imbolnavesc din cauza suprasolicitarii fizice si psihice".
Interesant este insa ca unii studenti (nu putini) se surmeneaza si isi iau concedii medicale chiar inainte de sesiune, ca sa nu apeleze la forma concediilor pentru studii care au dezavantajul ca nu sunt platite.