Romanii se pregatesc de sarbatoare. Mai intai isi numara banii. Unii au calculat deja cat ii va costa masa de Paste. Se ajunge la trei milioane de lei. Numai mancarea si bautura. Fara excese. Cat sa nu-ti "tipe" stomacul de foame, dupa ce ai "curatat" farfuriile de ciorbe si sosuri.
Adunati la un mic si o bere, taranii "someaza" la povesti despre vremurile bune, in care carnea de miel, zarzavaturile si ouale se vindeau, vorba aceea, ca painea calda inainte de Paste, sa fie masa omului bogata la marea sarbatoare. "Daca nu avem clienti, macar sa nu ne pierdem timpul", ne zice barbatul din fata noastra, pe care-l astepta un carton aburind plin cu mititei, alaturi de care trona ditamai bardaca plina cu bere. "Am venit din Sibiu cu miei. Taiati, curatati, grasi, frumosi. Nu cumpara nimeni", e suparat cel care se recomanda machedon si isi "varsa" furia pe un mititel "macelarit" intre falcile oierului. "Acum am 2.000 de oi, 50 de vaci, 35 de hectare de teren arabil. Dar degeaba. Anul trecut am avut pierderi de 400 de milioane de lei. Lana si pielea le arunc. Numai carnea si branza se mai vand. Dar greu. De la an la an mai greu", auzim de la singurul taran care vindea ieri carne de miel in Piata Matache din Bucuresti. La pretul de 140.000 de lei kilogramul. "Nici n-am adus multa carne. O sa mai scad pretul cu 10.000 de lei. Mai jos nu se poate. Nu mai fac greseala sa vand carne in piata. Mai bine fac cei care taie mielul la comanda clientului, la marginea orasului. La mine poate sa se strice marfa, daca n-o vand", isi face socotelile ciobanul.

Drobul de la magazin e mai ieftin

La randul lor, gospodinele isi numara "gologanii" din portofel si se intreaba daca in ziua de azi mai merita sa faci drob in casa ori sa-l cumperi de-a gata. De la magazin iei kilogramul de drob cu 110.000 de lei. "Eu n-am, maica, un milion de lei sa dau pe o pulpa de miel, ne zice o batranica. Zarzavaturile fac si ele "nazuri" fata de buzunarele bucurestenilor, cand salata costa 15.000 de lei, legatura de loboda se "opreste" la 5.000 de lei, ridichile ajung la 10.000 de lei legatura, tot atat fiind si legatura de ceapa, in timp ce spanacul se vinde cu 35.000 de lei kilogramul. In asteptarea cartofilor noi, "fratii" lor batrani costa cel putin 20.000 de lei kilogramul.
Ouale isi fac si ele "veacul" in magazine, nebagate in seama, pentru ca sunt "fierbinti" la portmoneu, cu 2.500 de lei bucata. Nici cozonacul nu are prea multi clienti, la cei 50.000 de lei pe care ii dai pentru un asemenea pachet. "Eu, sotia si doi copii avem un buget de Paste de trei milioane de lei. Cam asa am calculat noi. Sper sa ne ajunga, pentru ca piata e foarte scumpa in acest an", ne spune un domn care trecea in revista preturile. Mananca omul, dar mai si bea.
La supermarket oferta zilei e damigeana cu vin, la cinci litri, care costa 250.000 de lei. Dar poti sa iei si vin varsat, "stins" cu apa, la 50.000 de lei pentru o sticla de 2,5 litri. Dar oricat de mult "piper" ar fi in galantare, romanul zice ca de Paste nu se poate sa nu ai pe masa o friptura de miel, o ciorba din aceeasi "sursa", stufat, drob, oua rosii si cozonac. "Macar o data pe an sa traiesc si eu bine", rade amar un batranel care se uita cu jind la ditamai bucata de branza de oaie adusa tocmai din zona Brasovului, care ajunge la 350.000 de lei pentru ca e o "caramida" de 2,5 kilograme. Marfa adusa direct de la stana.