Introducerea unei taxe de impozitare de 6% pe valoarea productiei brute anuale de zacamant de titei extras va atrage dupa sine scumpirea carburantilor la pompa. Prin urmare, cei care vor plati statului aceasta noua taxa nu vor fi magnatii petrolului, care nu-si vor diminua profitul, ci clientii care o vor suporta. ßi asta deoarece, dupa cum ne-a explicat Gabriel Nastase, taxele se regasesc in pretul produsului final. La fel se intampla si cu accizele, a continuat Nastase, care ne-a explicat ca "majorarea pretului accizelor de la 147 de euro la 400 de euro pe tona a determinat cresterea preturilor la carburanti. Ca atare, clientii sunt cei care platesc aceste taxe statului, numai ca indirect, prin intermediul companiilor petroliere".
Acest lucru ar putea fi impiedicat daca prin introducerea noii taxe de 6% pe productia bruta de titei extras s-ar impune companiilor petroliere si un plafon maximal al preturilor la carburanti, asa cum se practica in tarile UE.
Contactat de "Realitatea romaneasca", reprezentantul Luk Oil Romania, Nicolae Ciornai, ne-a declarat ca pretul carburantilor va creste in urma introducerii unei astfel de taxe. Acesta a mai spus ca, pe de alta parte, este firesc ca un stat sa impoziteze extractia de titei, precizand ca in Rusia aceasta taxa este si mai mare, de 15%.

Taxa ingrasa bugetul statului

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres, a propus chiar la inceputul acestei saptamani Guvernului sa impoziteze suplimentar productia bruta de titei a companiilor petroliere. Reprezentantul MEC a motivat ca prin aceasta taxa vor creste veniturile de la bugetul statului cu 320 de milioane de lei. Veniturile incasate de stat din sectorul extractiei de titei sunt in principal din redevente. ßeres a precizat ca s-a recurs la aceasta taxa de exploatare deoarece, prin prevederile contractului de privatizare a Petrom, statul nu poate modifica nivelul redeventelor timp de zece ani. Introducerea acestei taxe, copiata dupa modelul UE, reprezinta singura modalitate de interventie a statului asupra procesului de extractie a petrolului.
Daca propunerea MEC nu va fi aprobata, Guvernul va taxa oricum suplimentar profiturile companiilor petroliere. Veniturile din redevente aplicate in sectorul resurselor minerale anul trecut au totalizat aproximativ 775 de milioane de lei, dintre care 718 milioane de lei au reprezentat redevente petroliere.
Rezervele de petrol si gaze detinute de Petrom sunt estimate la aproape un miliard de barili echivalent petrol.