Taxa de drum (rovinieta) va putea fi achitata pana la 15 ianuarie 2005, la 168 de benzinarii Petrom si 314 oficii postale, la care se adauga sectiile de drumuri nationale ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR).
Conducerea Postei Romane a abilitat 35 de oficii postale din Capitala pentru eliberarea taxelor rovinieta, operabile deja din 24 decembrie.
Totodata, conducerea Postei Romane a lansat o invitatie asociatiilor de transportatori pentru 28 decembrie, cu scopul de a stabili impreuna cele mai bune solutii care pot conduce la cresterea eficientei acestei activitati la ghiseele postale. In aces sens, o propunere a Postei Romane vizeaza consultari cu privire la pregatirea documentatiei necesare cu ajutorul specialistilor postali.
Clientii se pot interesa de documentele necesare eliberarii rovinietelor, precum si de lista oficiilor postale abilitate la adresa de web www. posta-romana.ro.
Potrivit unui comunicat al CNADR, rovinieta, cu o valabilitate de 12 luni, va avea o valoare de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II. In cazul microbuzelor va fi achitata o taxa de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II). Posesorii de autocare vor plati 510 euro (non-Euro), 450 de euro (Euro I) si 390 de euro (Euro II).
Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovinieta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 de euro sau 60 de euro. Taxa de drum pentru autovehiculele cu masa totala maxima admisa cuprinsa intre 3,5 tone si 7 tone va fi cuprinsa intre 210 euro si 240 de euro, in timp ce la camioanele de peste 7 tone, dar mai mici de 12 tone, valoarea rovinietei va fi cuprinsa intre 420 de euro si 540 de euro, in acord cu nivelul emisiilor poluante.
In functie de masa totala maxima autorizata, numarul de axe si emisiile poluante, posesorii de camioane grele vor achita o taxa cuprinsa intre 450 euro si 576 de euro (pentru camioanele cu cel mult trei axe), respectiv intre 750 de euro si 930 de euro pentru vehiculele cu cel putin patru axe.