In aceasta luna, cinci state-membre UE au ridicat restrictiile pentru Romania si Bulgaria in ceea ce priveste accesul liber la piata fortei de munca, permitand libera circulatie a lucratorilor.
Ungaria, Portugalia, Grecia, Danemarca si Spania sunt tarile in care romanii pot munci fara a detine permis de lucru, in conditii egale cu cetatenii acestor state.
Pe de alta parte, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Olanda, Germania si Austria au decis sa prelungeasca pentru o perioada de trei ani restrictiile in ceea ce priveste libera circulatie a muncitorilor romani si bulgari, invocand ca motiv principal criza economica si perturbari grave ale pietei fortei de munca, pe care le-ar putea provoca deschiderea granitelor pentru resortisantii din Europa de Est.
Potrivit tratatului de aderare la UE, perioada de tranzitie va dura sapte ani de la integrare, astfel incat romanii vor avea libertatea de a munci oriunde in UE incepand cu data de 1 ianuarie 2014. In cazul celor zece state care au aderat in 2004, restrictiile vor fi ridicate definitiv la 1 ianuarie 2011.
Potrivit celor mai recente studii, Spania este tara de destinatie preferata de cei mai multi romani, in timp ce majoritatea bulgarilor aleg sa lucreze in Grecia.
Romanii care vor sa munceasca in Europa de Vest sunt nevoiti in continuare sa completeze o documentatie stufoasa in speranta de a obtine permisul de munca. Atitudinea Marii Britanii ramane in continuare rezervata. Sectorul agricol este domeniul in care Marea Britanie are cea mai mare nevoie de romani si bulgari. Astfel, in 2009 Guvernul britanic a majorat de la 16.250 la 21.250 numarul de locuri alocate romanilor si bulgarilor in cadrul Programului Sezonier de Angajare in Agricultura. In domeniul procesarii alimentelor, numarul se va mentine constant, respectiv 3.500. Prin urmare tarile care nu impun restrictii sunt: Ungaria, Portugalia, Grecia, Danemarca, Spania, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia.