Agerpres informeaza: Oamenii de afaceri: Colapsul economic ameninta Romania.
Vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania a atras atentia asupra faptului ca in ultimele luni industria da semne de scadere, exportul, care genereaza valuta, da semne de scadere, iar din 2012 va trebui sa incepem sa rambursam si datoria catre finantatorii externi, in conditiile in care substanta economiei slabeste.
Fara dezvoltare economica, Romania este amenintata de colaps economic, au avertizat miercuri vicepresedintii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) Constantin Savu si Constantin Bostina, citati de Agerpres.
‘Ne chinuim sa marcam iesirea din recesiune, dar in Romania se contureaza o criza a datoriei externe, din cauza lipsei de potential al economiei‘, a atentionat Constantin Bostina, care a explicat ca desi nu avem un nivel mare de indatorare externa, care se situeaza la circa 70% din PIB, fata de 118%, cat este media in Uniunea Europeana, ‘putem intra mai repede intr-o criza a datoriei externe din cauza potentialului economic redus, afectat si de cursul artificial si de nivelul ridicat al dobanzilor‘.
Vicepresedintele AOAR a atras atentia asupra faptului ca in ultimele luni industria da semne de scadere, exportul, care genereaza valuta, da semne de scadere, iar din 2012 va trebui sa incepem sa rambursam si datoria catre finantatorii externi, in conditiile in care substanta economiei slabeste.
Cristian Savu a subliniat ca nici exporturile romanesti nu sunt atat de dinamice pe cat se afirma, pentru ca ‘in 2010 Slovacia avea un export de 9.500 de euro pe cap de locuitor, Ungaria, de 7.100, Slovenia, de 7.300, Cehia de 9.800 euro pe cap de locuitor, in timp ce Romania nu exporta decat in valoare de 1.700 euro pe cap de locuitor‘.
Concluzia trasa de Constantin Savu a fost ca fara dezvoltare economica, colapsul Romaniei nu este departe. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) organizeaza, miercuri, o dezbatere asupra influentei cursului de schimb asupra producatorilor romani.
Intitulata ‘Cresterea economica si influenta cursului de schimb asupra producatorilor romani‘, conferinta de presa va prezenta opiniile oamenilor de afaceriromani asupra influentelor pe care aprecierea cursului monedei nationale le poate avea asupra competitivitatii produselor romanesti si, implicit, asupra cresterii economiei nationale.