"Petrecerea s-a terminat. Nu vor mai fi ajutoare de stat, va exista un cadru de reglementari comun, iar preturile de piata vor fi un element determinant", a atras ieri atentia Owaise Saadat, directorul pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), la un seminar pe teme economice. El a aratat ca Romania trebuie sa fie pregatita sa faca fata provocarilor pietei unice europene, indiferent daca va adera la Uniunea Europeana in 2007 sau in 2008.
Oficialul BM a precizat ca autoritatile vor putea acorda, ulterior aderarii, subventii si ajutoare de stat doar in conditii foarte bine definite. Saadat a apreciat ca statele care vor adera la UE nu vor beneficia de tratamente preferentiale, desi vor avea la dispozitie o perioada de adaptare la cerintele europene.
"Va exista in Uniune un nivel de toleranta care-i va permite Romaniei sa ajunga din urma statele din comunitatea europeana. Romania va avea multi bani la dispozitie, dar nu este problema de bani, ci de capacitatea Romaniei de a dezvolta proiecte bancabile", a spus Saadat.
Directorul institutiei internationale a atras atentia asupra calitatii resurselor umane din sectorul public, in conditiile in care personalul calificat si eficient s-a indreptat mai mult spre activitatea privata. In ceea ce priveste data aderarii, la acelasi seminar "Emerging Europe - Investment Summit", Kurt Geiger, business group director in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a afirmat ca Romania va adera la UE in 2007.
Cu toate acestea insa, "mai sunt multe de facut, a adaugat Geiger, care a aratat ca "guvernul face eforturi si raportul Comisiei Europene a semnalat acest lucru".

IMM-urile au nevoie de capital

Sectorul firmelor mici si mijlocii din Romania se confrunta cu probleme majore si are nevoie de o infuzie mare de capital pentru a deveni un domeniu important, asa cum este in statele Uniunii Europene, a opinat Owaise Saadat. El a aratat ca "o parte dintre intreprinderile mici si mijlocii au fost privatizate prin metoda MEBO si au fost preluate de fosti angajati ai acestora. In cele mai multe cazuri, acestia sunt nostalgici, sunt intreprinzatori romani care nu stiu de ce tehnologie au nevoie, de ce investitii au nevoie si ce management trebuie sa aplice". Potrivit directorului BM, aceste firme "sunt lasate pur si simplu la voia intamplarii" si majoritatea intra in faliment.
Saadat a apreciat ca firmele romanesti au nevoie sa fie invatate cum sa acceseze pietele externe.
"Sunt intreprinzatori romani care nu au o conexiune cu restul lumii. Vrem sa cream sisteme de granturi pentru a creea comunitati de IMM-uri", a adaugat Saadat.