Daca firma la care lucreaza sotul sau sotia are credite neplatite la timp, atunci persoana care vrea sa faca un împrumut este refuzata de banca. La fel se întâmpla cu toata familia. Poti sa fii cel mai bun platnic la achitarea în termen a ratelor bancare, sa nu fi avut nici macar o zi întârziere, sa fi depus lunar o rata usor mai mare pentru a te asigura ca nu a crescut dobânda peste noapte. În fine, un debitor de nota 10. Nici unul dintre aceste atuuri nu ramâne în picioare daca, la contractarea unui credit, banca gaseste ca vreunul dintre membrii familiei (în sens restrâns) a avut întârzieri la achitarea unui credit. Sau daca firma la care lucreaza sotul sau sotia figureaza în evidenta centralizata a datornicilor pentru credite neperformante, atunci familia respectiva s-ar putea afla în situatia de a spune „Adio, credite!“, fara sa aiba vreo vina. Se întâmpla la creditele pentru care se garanteaza cu o ipoteca. Banca se pune la adapost de eventuale esecuri la creditare îngradind dreptul unei familii sa ia un credit ipotecar sau imobiliar sau acordând împrumutul cu mari rezerve, pe baza informatiilor despre societatea la care lucreaza unul dintre soti. „Nu ai ce sa faci si accepti conditiile bancii. S-a întâmplat ca nici unul dintre colegii sotului sa nu mai poata lua credit din cauza fraudelor pe care le-a comis firma la care lucreaza. Bancile ar trebui sa ma analizeze pe mine, ca eu iau credit, nu o firma rau-platnica“, spune Corina, o craioveanca aflata în situatia mentionata. Nu în toate cazurile este respinsa cererea de credit a sotilor daca societatea la care lucreaza unul dintre ei are debite neachitate, dar, oricum, situatia viitorilor debitori este analizata cu mai multa atentie si sunt depunctati la scoring pentru firma la care lucreaza. „Exista un risc mai mare pe care si-l asuma banca în astfel de cazuri, iar fiecare caz se analizeaza cu multa atentie. Se tine cont daca firma la care lucreaza unul dintre parteneri are restante la credite cu ipoteca, dar asta nu înseamna ca nu i se da din start credit, dar pot fi si dosare refuzate“, a spus unul dintre reprezentantii unei banci din Craiova. Chiar daca la un credit nu ai nevoie de codebitor, banca verifica si sotul sau sotia, sa vada daca figureaza la Biroul de Credit.  
„Se analizeaza orice amanunt“ Exista cazuri când, din cauza firmei la care lucreaza unul dintre soti, dosarul de împrumut ajunge la departamentul de fraude al bancii. Daca angajatorul figureaza pe lista cu incidente de plata, ofiterul de credite care se ocupa de dosar sau chiar directorul de retail al unitatii bancare poate trimite cazul sa fie analizat de departamentul bancii specializat în fraude. „Banca trebuie sa se asigure ca riscul pe care si-l asuma cu un client este cât mai mic si se analizeaza orice amanunt“, a spus alt bancher din Banie.  
Factura CEZ - „proba“ la dosar 
Bancile pot fi uneori adevarati politisti în relatia cu clientii. La tot mai multe tipuri de credite si la tot mai multe banci, o dovada a bonitatii viitorului client poate fi chiar factura de energie electrica. Se cere ultima factura platita, pentru ca banca vrea sa vada daca viitorul debitor întârzie la plata utilitatilor. Alta gaselnita a bancilor, dar si a institutiilor financiare nebancare care acorda împrumuturi celor care îsi cumpara electrocasnice si alte bunuri în rate este aceea de a obliga debitorii sa spuna numarul de telefon fix de la adresa de domiciliu. Multe institutii de credit verifica la operatorul de telefonie fixa existenta postului telefonic si bonitatea clientului. La multe banci se cere si copie dupa ultima factura la telefonul fix sau la mobil.