Romania trebuie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem, a declarat pentru Ziarul Financiar ministrul finantelor Sebastian Vladescu.
Vladescu sustine ca actuala cota unica de 16% nu mai poate sustine bugetul, in conditiile in care recesiunea va fi in acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte, relateaza NewsIn.
Ministrul spune ca lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private.
El mai afirma ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.
Impozitul pe profit ar urma sa scada anul viitor la 15%, pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei, dar Vladescu nu renunta la impozitul forfetar.
Ministrul Vladescu se dovedeste realist si ii da dreptate implicit lui Ion Iliescu, care nota recent, pe blog: "Incapatanarea cu care se cramponeaza actuala guvernare de cota unica este paguboasa pentru tara.Este falsa ideea ca introducerea cotei unice ar fi asigurat crestere economica. Precum se stie, crestere economica sanatoasa, Romania a avut in perioada anilor 2000 - 2004, in conditiile existentei impozitarii progresive. Nu s-au confirmat nici afirmatiile ca principiul cotei unice va scoate la lumina "economia subterana", nici ca veniturile suplimentare ale celor cu venituri mari, prin reducerea cotei de impozitare de la 40% la 16% , vor fi investite in economie. Precum se stie, ele s-au concretizat doar in cresterea consumurilor parazitare - in cresterea importurilor de masini si ambarcatiuni de lux si constructii supradimensionate, costisitoare, cu materiale din import - care s-au reflectat in inrautatirea balantei comerciale a tarii."