Lichidarea societatilor comerciale aduce venituri frumoase practicienilor in domeniu, pentru ca numarul cazurilor in lucru a crescut de la an la an. Statisticile spun ca in 2005 lichidatorii de profesie au incasat onorarii in valoare de 18 milioane de euro, recuperand creante de 360 de milioane de euro.
Lichidatorii de profesie vor incasa tot mai multi bani din moartea firmelor, o data cu aderarea Romaniei la UE, apreciaza specialistii in domeniu. Potrivit Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), integrarea va duce la o crestere spectaculoasa a numarului falimentelor, deoarece zeci de mii de firme romanesti nu vor face fata rigorilor concurentei pe piata comuna. Ritmul falimentelor a crescut permanent in ultimii ani, asa ca lichidatorii vor avea tot mai mult de lucru, sporindu-si si veniturile. Astfel, anul trecut, aproximativ 11.000 de societati comerciale romanesti au intrat in insolventa, ceea ce reprezinta o crestere de 10% fata de 2004. Dintre acestea, aproximativ 90%, adica 10.000 de firme, au intrat in faliment. Sumele pe care le pot incasa practicienii pot ajunge si la cateva sute de mii de euro. Spre exemplu, in 2005, din lichidari de firme s-au incasat creante in valoare totala de aproximativ 360 de milioane de euro, onorariile incasate de practicienii in domeniu ridicandu-se si ele la circa 18 milioane de euro. Societatile de lichidare incaseaza un comision mediu de 5% din valoarea bunurilor valorificate, dar in unele cazuri acest comision poate ajunge si la 10%.
Piata mare pentru practicieni
Piata lichidatorilor este si ea destul de mare. Conform statisticilor, circa 360.000 de firme din Romania ajung in situatia de a fi dizolvate in orice moment din diverse cauze. Procedurile de dizolvare costa aproximativ 300 de euro pentru fiecare firma, ceea ce inseamna un total fabulos, de circa 100 de milioane de euro. Banii ar urma sa fie incasati de firmele independente de lichidare. Lichidatorii apreciaza ca in realitate suma nu va fi atat de mare, dar ca este o cifra la care se pot gandi cei care vor sa-si infiinteze o firma in domeniu. Tot statistic, firmele mici si mijlocii detin ponderea covarsitoare in ceea ce priveste numarul falimentelor solicitate de fisc in perioada 2004-2006. Statul, prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a cerut falimentul pentru aproximativ 8.000 de firme mici si mijlocii, in timp ce doar 73 de firme mari s-au aflat in aceasta situatie. Si persoanele fizice pot ajunge la insolventa. Odata cu aparitia creditului de consum au aparut si restantieri la plata, de ordinul zecilor de mii, si cazuri de executari silite. Potrivit companiei de consultanta Coface Intercredit, valoarea imprumuturilor nerambursate va creste de la 25 la 50 de milioane de euro in acest an. La aceste conditii se adauga si noile modificari legislative privind falimentul, intrate in vigoare pe 21 iulie, care au rolul de a scurta perioada de declansare a falimentului si de a grabi iesirea de pe piata a firmelor bolnave. Conform vechii legi a falimentului, deschiderea procedurii putea dura pana la sase luni. In noile conditii insa, se va putea sti imediat dupa introducerea actiunii daca se deschide sau nu procedura de faliment. De asemenea, lichidatorul nu va mai fi numit de judecatorul sindic, ci de adunarea creditorilor. Reprezentantii breslei sustin ca este nevoie de criterii clare de alegere a lichidatorilor in cazul falimentelor declansate de institutiile statului, pentru a preintampina practica neconcurentiala (cum ar putea fi intelegerile dintre fisc si anumite firme de lichidare). Pentru aceasta stipulare din lege sunt greu de prevazut efectele din piata. Partea mai sensibila in aceasta afacere este ca uneori lichidatorii nu incaseaza la timp onorariile de la fondul de lichidare, in cazul declansarii falimentului de institutiile statului. In prezent, lichidatorii au de incasat circa doua milioane de euro de la acest fond. Banii vor veni cu siguranta, pe masura ce creantele vor fi recuperate. Mai ales ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a cerut lichidarea de societati in circa 38.000 de dosare.