Peste 100 de banci in falimentin 2010, piata imobiliara inca infirma, somajul care se incapataneaza sa ramana la niveluri ridicate, lipsa de incredere a consumatorului si productia industriala care se dezvolta greoi ameninta economia Statelor Unite si ii determina pe oficiali sa fie tot mai pesimisti in declaratii, analizeaza presa britanica recesiunea din America.
SUA au dat tonul crizei si tot de la americani pareau ca vin primele semne ale trecerii recesiunii, insa specialistii se tem ca sunt posibile alte valuri ale crizei.
Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, a declarat, recent, ca perspectivele economice ale in limbajul bancilor centrale, subliniaza o ingrijorare apasatoare ca Statele Unite se indreapta catre o noua runda de recesiune.
"Nu e de mirare ca Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, parea un om ingrijorat cu ocazia discursului semianual sustinut recent in fata Congresului Statelor Unite, in care a abordat situatia economiei americane", scrie The Guardian.
Criticii Federal Reserve, printre care se numara si economistul.
Economistii avertizeaza, de asemenea, ca America a mai traversat o astfel de perioada, facand referire la anul 1937, cand inceputul de relansare a activitatii economice dupa Marea Depresie a anilor ‘30 a fost anihilat de inasprirea prematura a politicii economice si monetare.
Temerile privind o noua recesiune au fost accentuate si de schimbarea tonului Federal Reserve.
In timp ce, pana la discursul din Congres, oficialii bancii centrale pareau ca lucreaza mai degraba la determinarea momentului oportun pentru inceperea retragerii masurilor de stimulare economica, Bernanke a anuntat saptamana aceasta ca Fed are un "plan B" menit sa fie introdus tocmai daca apar semne de recesiune dubla.
Autoritatile americane au pus sechestru pe inca sase banci in ultima saptamana, numarul institutiilor de credit din SUA care au dat faliment de la inceputul anului urcand, astfel, la 102. Falimentele din sectorul bancar american se vor intensifica in acest trimestru, sub presiunea portofoliilor uriase de credite neperformante, multe legate de piata imobiliara comerciala.
Ca si la primul val, criza din SUA va avea repercusiuni si asupra Europei si, implict, asupra Romaniei, omul de afaceri Ion Tiriac declarand nu demult: "Criza este mondiala si este consecinta dezastrului financiar pe care l-a suferit SUA.
In Europa suntem sclavii lor. Ceea ce se intampla acolo se petrece peste sase luni in Europa".