In fiecare zi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) solicita, in medie, falimentul a aproximativ noua societati. In cinci luni de zile, respectiv perioada ianuarie-mai, Fiscul a solicitat instituirea procedurii de reorganizare judiciara si faliment in cazul a 916 contribuabili mari, mici si mijlocii. Astfel, potrivit datelor prezentate de Fisc, in perioada 1 ianuarie-31 mai, s-au introdus la tribunalele competente 916 cereri de deschidere a procedurii de reorganizare judiciara si faliment. Din acestea, 913 au vizat contribuabili mici si mijlocii, iar alte trei, societati comerciale mari.

Datoriile firmelor falimentare depasesc 13.865 miliarde de lei

"In perioada ianuarie-mai, la instantele competente au fost inaintate 913 cereri introductive pentru contribuabili mici si mijlocii, in vederea recuperarii unor creante in cuantum de 4.400 miliarde de lei, precum si trei cereri care se refera la debitori din categoria marilor contribuabili, cu obligatii restante in valoare totala de 9.465 miliarde de lei ", precizeaza un comunicat al ANAF.

Peste 4.500 de falimente intr-un an

Aceasta dinamica a falimentelor solicitate de Fisc in ultimele cinci luni este confirmata si de situatia inregistrata in perioada martie 2004 - mai 2005. "Organele fiscale teritoriale au formulat si inaintat instantelor competente, in perioada 1 martie 2004 - 31 mai 2005, cereri introductive pentru 4.477 de societati comerciale mici si mijlocii, urmarindu-se recuperarea unor creante de 15.644,1 miliarde de lei, precum si pentru un numar de 60 de societati comerciale mari contribuabili, dintre cei monitorizati de Fondul Monetar International, insumind obligatii restante de 27.760,2 miliarde de lei ", precizeaza ANAF.
Totodata, potrivit unei situatii privind datoriile societatilor comerciale mici si mijlocii de la nivelul judetelor si al Capitalei, cele mai insemnate debite sint "localizate " in Ilfov. Aici, Fiscul a instrodus 69 de cereri de reorganizare judiciara si faliment, pentru datorii totale de 1.654 miliarde de lei. Pe locul doi in topul falimentarilor contribuabili mici si mijlocii se afla brasovenii. Fiscul a cerut falimentul in cazul a 553 de societati, intrucit datoriile acumulate atinsesera nivelul de 1.582 miliarde de lei. (Dana BANZEA)

RAFO declarata falimentara


La sfirsitul saptaminii trecute, Ministerul Finantelor a cistigat recursul de la Brasov, formulat de RAFO. "Astfel, se confirma ca noi sintem creditori, nu actionari. Litigiul s-a referit la admiterea, in principiu, a conversiei creantei RAFO in actiuni ", a spus Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), adaugind ca RAFO este parte in numeroase procese, dar ca este increzator in deciziile judecatorilor. "Cistigarea acestui recurs este un semnal ca instanta isi face treaba. Tribunalul Brasov a luat o decizie buna ", a spus Bodu.
Totusi, acesta este convins ca nimeni nu va mai putea recupera cele peste 8.000 miliarde de lei pe care statul le are de incasat de la RAFO Onesti. "Ma indoiesc ca vom mai recupera sumele de bani datorate de RAFO. Nu avem ce sa facem, banii sint deja in paradisuri fiscale " - a mai spus Bodu.
Recent, Corneliu Iacubov, unul dintre fostii patroni RAFO, care este cercetat penal pentru devalizarea rafinariei onestene a fost eliberat din arest.