Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va propune Guvernului un program national de eficienta energetica, prin care costurile cu energia termica la populatie pot fi reduse cu pana la 25%. Resursele bugetare care vor putea fi alocate pentru investitii vor fi de peste 100 de milioane de lei.
Proiectele vor consta in dezvoltarea sistemelor de alimentare cu energie termica a populatiei, realizate de autoritatile locale, care va trebui sa acopere 70% din valoarea investitiei.
Diferenta de 30% din fonduri urmeaza sa fie alocate de la bugetul de stat, prin Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), se arata intr-un proiect de hotarare de guvern, elaborat de MEF.
Pentru 2007, resursele bugetare alocate pentru cofinantarea unor proiecte de eficienta energetica sunt de aproximativ 30 de milioane de lei, iar fondurile alocate de autoritatile locale in suma de circa 72 de milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Cofinantarea investitiei va fi posibila daca autoritatile locale vor indeplini mai multe conditii, printre care elaborarea unui studiu de fezabilitate, resurse financiare sau posibilitatea obtinerii fondurilor necesare pentru a acoperi 70% din valoarea investitiei.
Prin programul national 2007 se vor asigura stimulente financiare pentru anumite categorii de investitii, precum lucrari privind realibilitarea sistemelor de distributie a energiei termice, producerea de energie in cogenerare, pentru utilizarea resurselor regenerabile de energie si pentru schimbarea combustibilului utilizat pentru producerea energiei termice.
Obiectivele programului national 2007 constau in relizarea unei reduceri a facturii de energie termica a populatiei cu 15-25% si cresterea confortului in alimentarea cu caldura si apa calda.
Anul trecut au fost finalizate noua proiecte dintre cele 38 existente, care au fost cofinantate de stat. Sumele alocate anul trecut din resurse bugetare, in valoare de 40 de milioane de lei, au fost utilizate aproape in integralitate, adica 99,7%. (M.C.I.)