Locatarii asociatiei de proprietari 604 din Micro 40 au avut zilele trecute surpriza neplacuta sa constate ca sunt pusi sa achite, dupa trei ani de zile, majorari de intarziere aferente facturilor la intretinere pentru perioada 2005-2007.

Multi dintre membrii Asociatiei de Proprietari 604 au aflat zilele trecute, atunci cand s-a afisat tabelul cu cheltuielile de intretinere aferente lunii februarie, ca trebuie sa achite si majorari de intarziere aferente perioadei 2005-2007, care au fost calculate pentru facturile neplatite la termen in decursul celor doi ani. Si asta dupa ce, timp de 2 ani de zile, nota de plata afisata a constat doar in factura curenta care trebuia platita, nefiind trecut nici macar un leu in contul majorarilor de intarziere aferente neachitarii la termen a cheltuielilor de intretinere.

Practic, dupa 2 ani de zile, locatarii au aflat ca au de platit majorari de intarziere consistente, de ordinul milioanelor de lei. Astfel, la scara 3 a blocului L2, locatarii apartamentului 50 au de achitat majorari de intarziere de 9.039 de lei, in timp ce locatarii apartamentului 55 au de platit majorari de intarziere in valoare de 1783,22 lei, iar locatarii apartamentului 58 au de achitat majorari de intarziere ce se ridica la 1574,14 lei.

Oamenii s-au aratat nemultumiti de nota de plata afisata si multi dintre ei i-au cerut socoteala administratorului asociatiei, afirmand ca nu vor achita sumele respective.

"Nu mi se pare normal ca abia dupa 2 ani de zile sa aflu ca trebuie sa platesc majorari de intarziere pentru perioada 2005-2007, mai ales ca sunt cu plata la zi la intretinere. De ce in cei 2 ani nu s-au afisat, atunci cand se afisa si intretinerea, majorarile pe care ar fi trebuit sa le achit? Acum am aflat ca am de achitat majorari in valoare de 605,81 lei. Nu am de gand sa le platesc", ne-a spus locatarul apartamentului 56 de la scara 3 a blocului L2.

Administratorul asociatiei se apara

Administratorul Asociatiei 604, Ungureanu Nita, ne-a explicat cum s-a ajuns ca dupa 2 ani de zile locatarii sa se trezeasca ca au de achitat majorari de intarziere usturatoare.

"Apaterm ne-a dat in judecata solocitand in instanta ca asociatia sa fie obligata la plata sumei de 300 de milioane de lei vechi, reprezentand majorarile de intarziere aferente perioadei octombrie 2004 - octombrie 2007. Societatea a obtinut castig de cauza si din acest motiv a trebuit sa calculez majorarile de intarziere aferente neachitarii la termen de catre membrii asociatiei a facturilor in perioada 2005-2007. Atunci cand le-am afisat, oamenii au fost nemultumiti si saptamana trecuta unii dintre locatari au venit peste mine si am fost nevoit sa chem Politia. Oamenii au dreptate sa fie suparati, dar nu este vina mea. Conducerea Apaterm ar trebui sa se gandeasca la pensionari, la oamenii cu venituri modeste atunci cand fac asemenea actiuni in instanta", sustine administratorul Ungureanu Nita.

Intrebat de ce nu a afisat pana acum lunar majorarile de intarziere, pe care le considera ca fiind calculate conform legii, administratorul asociatiei ne-a mai declarat: "Nu le-am calculat si nici nu le-am afisat pentru ca stiam ca oamenii nu le pot plati. Eu nu inteleg un lucru. Si noi asociatia am dat in judecata pe unii dintre locatarii care aveau datorii mari la intretinere, si instanta a hotarat ca nu putem sa le cerem sa plateasca si majorarile de intarziere, pentru ca acestea nu ar fi fondate. Atunci de ce instanta a dat dreptate Apatermului, obligand asociatia sa achite majorari de intarziere? Eu nu pot obliga oamenii sa achite majorarile", a mai declarat administratorul asociatiei, care sustine ca si alte asociatii au fost date in judecata pentru plata datoriilor inregistrate catre furnizorul local de caldura si apa calda.

Actiunea Apaterm, de a solicita in instanta obligarea asociatiilor de proprietari sa-si achite debitele, este intemeiata, tinand cont de faptul ca acestea nu si-au platit de luni de zile contravaloarea servicilor oferite de furnizorul local de agent termic si caldura.