In Craiova, facturarea individuala a energiei termice se dovedeste un proiect sortit esecului.

La sase luni de la adoptarea hotararii Consiliului Local Craiova privind preluarea in facturare individuala a consumului de energie termica de catre Regia Autonoma de Termoficare (RATf), intre furnizor si beneficiari nu s-a incheiat nici o conventie. "Pana in prezent, nu s-a incheiat nici o conventie individuala intre noi si beneficiarii finali, proprietarii de apartamente. Am facut o inventariere a instalatiilor la o parte dintre asociatii", a precizat Olimpia Geanta, director economic RATf. La momentul respectiv, speculatiile au fost multe, ca dispar asociatiile, ca restantierii vor fi debransati, ca bun-platnicii nu vor mai avea de suferit de pe urma vecinilor. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat. Ba, mai mult, atat asociatiile, cat si proprietarii care vedeau cu ochi buni semnarea conventiei individuale cu Termoficarea acum bat in retragere. "Noi am fost prima asociatie din Craiova care am solicitat incheierea conventiilor cu Termoficarea. Angajatii lor au venit, au masurat pentru a inventaria instalatiile de distribuire a agentului termic si aici am ramas. In asociatia noastra cei care voiau sa incheie un contract individual nu mai sunt de acord acum. In primul rand, cei cu centrale, care au baile pe sistemul centralizat de incalzire, pentru ca asta este ciudatenia blocului, refuza. In al doilea rand, cativa dintre proprietarii ramasi pe termoficare nu mai sunt de acord. Este de ajuns sa nu vrea unul. In plus, nici cei de la Termoficare nu au depus nici o diligenta pentru a ne sprijini pe noi, asociatia, sa facem demersurile incheierii conventiilor", a spus Ana Popescu, presedinta Asociatiei de proprietari Carpati din Craiovita Noua.

O conventie cu semn de intrebare

Proprietarii privesc cu neincredere incheierea unui contract cu furnizorul de caldura pentru ca una dintre clauzele actului ii permite furnizorului sa patrunda pe proprietate, sa inchida si sa sigileze instalatia de incalzire, daca acumuleaza datorii. Prin conventia-cadru, proprietarul isi ia angajamentul ca le va permite reprezentantilor firmei prestatoare sa intre in casa si sa opreasca furnizarea caldurii si apei calde, dupa ce aceasta l-a somat in prealabil. Restantierii nu isi vor da niciodata acceptul sa incheie o asemenea conventie.
"Nu am datorii la asociatie ca sa imi fie teama ca ma debranseaza, dar nu mi se pare corect. Daca ar fi sa ne sisteze caldura, sunt instalatiile lor, daca se sparge o conducta, este proprietatea noastra. Cel mai bine imi instalez centrala de apartament, pentru ca am dreptul sa-mi aleg sursa de incalzire si pun punct si contractului cu asociatia si cu Termoficarea", a fost parerea unei locatare din blocul 15, scara 2, Craiovita Noua.
Alta temere a proprietarilor de apartamente este legata de unele dintre actele pe care trebuie sa le lase la asociatie pentru a face demersurile necesare incheierii conventiei. Este vorba de copia actului de proprietate si copii ale actelor de identitate. "Oamenii sunt reticenti. Nici nu vor sa auda de conventii. In asociatia noastra sunt oameni in varsta, mult mai grijulii cu banii si cu documentele lor. Se tem sa nu fie victimele vreunei escrocherii. Ei isi platesc intretinerea, dar nu se stie ce va fi in viitorul apropiat", a spus Floarea Teica, administratoarea Asociatiei nr. 11 Brazda lui Novac.

O ecuatie necunoscuta

Si asociatiile au nemultumirea lor vizavi de incheierea acestor contracte si facturarea individuala a energiei termice furnizate de RATf Craiova. Reprezentantii acestora au sperat sau au fost lasati sa inteleaga ca in raportul furnizor- beneficiar vor participa, ca si pana acum, la citirea aparatelor de masurat consumul de energie termica, la calcularea cotei ce revine fiecarui proprietar, la intocmirea listelor de plata si pentru aceste servicii vor fi platiti de RATf. "Facturarea individuala este o idee ce nu poate fi pusa in practica prea curand. Termoficarea vrea sa se foloseasca de serviciile asociatiilor, dar fara a plati aceste servicii. Pana acum vad ca nu au zis nimic. La asociatia noastra, nici nu au inventariat instalatiile, nici cu noi nu au discutat oficial. In acest caz nici eu nu stiu ce sa le transmit oamenilor", a afirmat Dumitru Mihai, presedintele Asociatiei nr. 2 Brazda lui Novac.